DNA cere arestarea senatorului Marius Isaila. Parlamentarul este urmarit penal pentru trafic de influenta

×
Codul embed a fost copiat

DNA a sesizat ministerul Justitiei, pentru a cere presedintelui Senatului incuviintarea arestarii preventive a senatorului Marius Isaila. Acesta este urmarit penal pentru trafic de influenta si instigare la fals, dupa ce ar fi cerut 350.000 euro mita.

El ar fi cerut acesti bani de la un om de afaceri, iar in schimbul sumei, Isaila ar fi oprit doua controale ANAF, la firma acestuia. 

"In conformitate cu prevederile din Constitutia Romaniei si cele din Regulamentul Senatului, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis cererea si referatul intocmit de procurori, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Senatului incuviintarea arestarii preventive a senatorului Isaila Marius Ovidiu, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta, ambele in forma continuata (cate doua acte materiale) si infractiunea de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata", informeaza Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Cererea de incuviintare a arestarii preventive a fost formulata avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala.

Cererea de arestare a senatorului Ovidiu Isaila va fi luata in discutia Senatului saptamana viitoare. Pana acum solicitarile procurorilor anticoruptie referitoare la avize de arestare sau de incepere a urmaririi penale pentru diversi parlamentari au fost respinse. Nici in cazul Isaila nu este clar ce se va intampla.

Citește și
Radu Mazare la DNA cu mascati
Radu Mazare, retinut pentru 24 de ore: "Rusine, Basescu!" Protest impotriva retinerii in campusul social din Constanta
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

DNA mai precizeaza ca din probele administrate rezulta ca infractiunea savarsita de Isaila este sanctionata de lege cu pedeapsa inchisorii mai mare de cinci ani si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, "se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica, avand in vedere prejudiciul produs credibilitatii de care trebuie sa se bucure institutiile publice, intinderea in timp a activitatii infractionale, modalitatea concreta de savarsire a infractiunilor - prin interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse, modalitatea conspirata de a aborda discutiile cu tematica infractionala (in toalete, prin dezbracarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatura de inregistrare, dialogul in soapta insotit de gestica), precum si incercarile de a sterge urmele infractiunilor".

In 4 aprilie, DNA a anuntat ca procurorii Sectiei de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie au inceput urmarirea penala in cazul senatorului Marius Ovidiu Isaila, pentru savarsirea in concurs a doua infractiuni de trafic de influenta, ambele in forma continuata si a unei infractiuni de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata. Marius Isaila a fost, in aceeasi zi, la DNA, pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile.

"In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in prima parte a anului 2012, suspectii Isaila Marius Ovidiu, la acel moment sef serviciu in Ministerul Finantelor Publice si Ene Cristian stefan, in intelegere cu suspectul Cristescu Catalin, au convenit sa intervina in vederea blocarii controlului efectuat de catre ANAF, la firma unui denuntator care le-a solicitat ajutorul in acest sens", sustin procurorii anticoruptie.

Isaila si Ene i-au cerut lui Catalin Cristescu 200.000 de euro, sustinand ca vor interveni pe langa functionarii ANAF. Ulterior, Cristescu a transmis solicitarea catre reprezentantul firmei, denuntator in cauza, care le-a dat suma pretinsa, in mai multe transe. "Astfel, o suma de 20.000 euro urma sa ii revina suspectului Cristescu Catalin, iar restul de 180.000 euro au fost remisi mai departe lui Isaila Marius Ovidiu si Ene Cristian Stefan", a precizat DNA.

Dupa ce le-a dat 200.000 de euro, intrucat controlul a continuat, Cristescu le-a transmis lui Isaila si Ene "nemultumirea si ingrijorarea denuntatorului". Acestia au pretins insa alti 150.000 de euro, in mai multe transe, pretinzand ca este vorba de un nou control.

Anchetatorii au mai stabilit ca in luna august 2013, Isaila si Ene i-au pretins lui Cristescu 20.000 de euro, pentru a interveni la functionari publici sa il sprijine pe acesta sa promoveze concursul ce urma sa aiba loc in toamna anului 2013, pentru ocuparea unei functii de inspector in cadrul ANAF - Directia Generala Antifrauda Fiscala. "In acelasi scop, pentru a realiza interventii pe langa diferiti functionari publici si decizionali din structurile de resort - in vederea favorizarii suspectului Cristescu Catalin la concursul ce a avut loc la data de 29.03.2014 pentru ocuparea unor functii in cadrul ANAF, Directia Generala Antifrauda Fiscala - suspectul Isaila Marius Ovidiu, prin intermediul lui Ene Cristian Stefan, i-a pretins o noua suma, in cuantum tot de 20.000 euro", au precizat procurorii.

Dupa ce Cristescu le-a dat cei 20.000 de euro ceruti, Marius Isaila, pentru a ascunde primirea banilor, "a instigat la intocmirea unui fals contract de imprumut", intre Ene si Cristescu.

DNA a precizat ca, in acelasi dosar, sunt urmariti penal Cristian Stefan Ene, in prezent consilier parlamentar, pentru doua infractiuni concurente de trafic de influenta, si Catalin Cristescu, la data faptelor comisar la Garda Financiara, structura centrala, tot pentru trafic de influenta.

In aceasta cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.
Marius Isaila este senator din 2012.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Dosarul Mehedinti: Presedintele Consiliului Judetean, seful politiei si liderul PSD Orsova raman in arest
Dosarul Mehedinti: Presedintele Consiliului Judetean, seful politiei si liderul PSD Orsova raman in arest

Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, seful IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, si omul de afaceri Constantin Popescu, presedintele PSD Orsova, raman in arest, a decis instanta suprema.

Radu Mazare, retinut pentru 24 de ore:
Radu Mazare, retinut pentru 24 de ore: "Rusine, Basescu!" Protest impotriva retinerii in campusul social din Constanta

Radu Mazare a fost retinut marti-noapte pentru 24 de ore. Procurorii DNA il acuza ca ar fi luat mita in valoare de 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda".

Mita de 200.000 de euro pentru blocarea controalelor unor firme. Senatorul PSD Marius Isaila este urmarit penal
Mita de 200.000 de euro pentru blocarea controalelor unor firme. Senatorul PSD Marius Isaila este urmarit penal

Senatorul PSD Marius Isaila este urmarit penal pentru trafic de influenta si instigare la fals. El este acuzat ca, atunci cand a fost sef serviciu in Ministerul Finantelor, impreuna cu consilierul parlamentar Cristian Ene, a primit mita 200.000 de euro.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.