DNA cere arestarea senatorului Marius Isaila. Parlamentarul este urmarit penal pentru trafic de influenta
DNA a sesizat ministerul Justitiei, pentru a cere presedintelui Senatului incuviintarea arestarii preventive a senatorului Marius Isaila. Acesta este urmarit penal pentru trafic de influenta si instigare la fals, dupa ce ar fi cerut 350.000 euro mita.
El ar fi cerut acesti bani de la un om de afaceri, iar in schimbul sumei, Isaila ar fi oprit doua controale ANAF, la firma acestuia.
"In conformitate cu prevederile din Constitutia Romaniei si cele din Regulamentul Senatului, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis cererea si referatul intocmit de procurori, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Senatului incuviintarea arestarii preventive a senatorului Isaila Marius Ovidiu, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta, ambele in forma continuata (cate doua acte materiale) si infractiunea de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata", informeaza Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.
Cererea de incuviintare a arestarii preventive a fost formulata avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala.
Cererea de arestare a senatorului Ovidiu Isaila va fi luata in discutia Senatului saptamana viitoare. Pana acum solicitarile procurorilor anticoruptie referitoare la avize de arestare sau de incepere a urmaririi penale pentru diversi parlamentari au fost respinse. Nici in cazul Isaila nu este clar ce se va intampla.
DNA mai precizeaza ca din probele administrate rezulta ca infractiunea savarsita de Isaila este sanctionata de lege cu pedeapsa inchisorii mai mare de cinci ani si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, "se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica, avand in vedere prejudiciul produs credibilitatii de care trebuie sa se bucure institutiile publice, intinderea in timp a activitatii infractionale, modalitatea concreta de savarsire a infractiunilor - prin interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse, modalitatea conspirata de a aborda discutiile cu tematica infractionala (in toalete, prin dezbracarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatura de inregistrare, dialogul in soapta insotit de gestica), precum si incercarile de a sterge urmele infractiunilor".
In 4 aprilie, DNA a anuntat ca procurorii Sectiei de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie au inceput urmarirea penala in cazul senatorului Marius Ovidiu Isaila, pentru savarsirea in concurs a doua infractiuni de trafic de influenta, ambele in forma continuata si a unei infractiuni de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata. Marius Isaila a fost, in aceeasi zi, la DNA, pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile.
"In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in prima parte a anului 2012, suspectii Isaila Marius Ovidiu, la acel moment sef serviciu in Ministerul Finantelor Publice si Ene Cristian stefan, in intelegere cu suspectul Cristescu Catalin, au convenit sa intervina in vederea blocarii controlului efectuat de catre ANAF, la firma unui denuntator care le-a solicitat ajutorul in acest sens", sustin procurorii anticoruptie.
Isaila si Ene i-au cerut lui Catalin Cristescu 200.000 de euro, sustinand ca vor interveni pe langa functionarii ANAF. Ulterior, Cristescu a transmis solicitarea catre reprezentantul firmei, denuntator in cauza, care le-a dat suma pretinsa, in mai multe transe. "Astfel, o suma de 20.000 euro urma sa ii revina suspectului Cristescu Catalin, iar restul de 180.000 euro au fost remisi mai departe lui Isaila Marius Ovidiu si Ene Cristian Stefan", a precizat DNA.
Dupa ce le-a dat 200.000 de euro, intrucat controlul a continuat, Cristescu le-a transmis lui Isaila si Ene "nemultumirea si ingrijorarea denuntatorului". Acestia au pretins insa alti 150.000 de euro, in mai multe transe, pretinzand ca este vorba de un nou control.
Anchetatorii au mai stabilit ca in luna august 2013, Isaila si Ene i-au pretins lui Cristescu 20.000 de euro, pentru a interveni la functionari publici sa il sprijine pe acesta sa promoveze concursul ce urma sa aiba loc in toamna anului 2013, pentru ocuparea unei functii de inspector in cadrul ANAF - Directia Generala Antifrauda Fiscala. "In acelasi scop, pentru a realiza interventii pe langa diferiti functionari publici si decizionali din structurile de resort - in vederea favorizarii suspectului Cristescu Catalin la concursul ce a avut loc la data de 29.03.2014 pentru ocuparea unor functii in cadrul ANAF, Directia Generala Antifrauda Fiscala - suspectul Isaila Marius Ovidiu, prin intermediul lui Ene Cristian Stefan, i-a pretins o noua suma, in cuantum tot de 20.000 euro", au precizat procurorii.
Dupa ce Cristescu le-a dat cei 20.000 de euro ceruti, Marius Isaila, pentru a ascunde primirea banilor, "a instigat la intocmirea unui fals contract de imprumut", intre Ene si Cristescu.
DNA a precizat ca, in acelasi dosar, sunt urmariti penal Cristian Stefan Ene, in prezent consilier parlamentar, pentru doua infractiuni concurente de trafic de influenta, si Catalin Cristescu, la data faptelor comisar la Garda Financiara, structura centrala, tot pentru trafic de influenta.
In aceasta cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.
Marius Isaila este senator din 2012.
Sursa: Mediafax
Etichete: senator, anaf, dna, senat, mita, parlamentari, coruptie, Marius Isaila,
Dată publicare:
10-04-2014 12:18