Decizie fără precedent a Bulgariei. Va trimite Ucrainei echipament militar greu: 100 de transportoare blindate, din anii '80
Printr-o decizie fără precedent, cu girul parlamentului, Bulgaria va trimite echipament militar greu Ucrainei. Aproximativ 100 de transportoare blindate, din anii '80 care nu mai sunt folosite de armata bulgară.
Între timp, Kievul a revendicat responsabilitatea pentru explozia de la un depozit militar din Crimeea. Iar, China a fost printre țările care au exercitat presiuni asupra Kremlinului la Consiliul de Securitate al ONU pentru a-și relua participarea în acordul care permite exportul de cereale ucrainene prin porturile, de la Marea Neagră.
Ucraina a atacat din nou cu drone un depozit de muniții din Crimeea. Ceea ce a determinat autoritățile pro-ruse să ordone evacuări pe o rază de cinci kilometri și să suspende pentru scurt timp traficul rutier pe podul care leagă de Rusia peninsula ocupată încă din 2014.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Podul Crimeii nu este doar o cale de transport logistică. Este o cale folosită pentru accelerarea războiului. Da, pentru noi, aceasta este o țintă militară legitimă.”
După ce s-a retras din acordul internațional privind exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, Moscova a declarat că ar putea verifica toate navele care se îndreaptă spre porturi ucrainene, că să se asigure că nu transportă echipamente militare pentru Kiev.
Dimitri Polianski, adjunctul reprezentantului Rusiei la ONU: „Toate navele, toate ambarcațiunile care merg în apele Mării Negre, spre porturi ucrainene, sunt considerate de către noi drept transportoare de încărcătură militară.”
Sergei Vershinin, Ministrul adjunct de externe al Rusiei: „Vă trebui să ne asigurăm că navele nu transportă ceva nepotrivit, ar însemna să facem verificări, dacă e necesar, că să ne asigurăm că nu se întâmplă asta.”
Ca răspuns la declararea de către Rusia a unor zone largi în Marea Neagră ca fiind periculoase pentru navigație, ONU a avertizat că un incident militar în mare ar putea avea „consecințe catastrofale”.
Între timp, la Moscova continuă îndepartarea celor care i se opun lui Vladimir Puțin. Igor Girkin, fost ministru în așa-zisa republică populară Donețk acuzat că ar fi în spatele doborârii unui avion de pasageri deasupra Ucrainei, în 2014 a fost arestat pentru că l-a catalogat pe Putin drept o mediocritate lașă.