Buletinele biometrice - proiect de lege: de cand vor fi eliberate si cum trebuie sa arate fotografia
Noile carti de identitate electronice vor fi eliberate dupa 1 iulie 2013 si vor contine mai multe informatii decat cele actuale, inclusiv amprentele de la ambele degete aratatoare ale posesorilor.
Proiectul normativ propus de Ministerul de Interne cere schimbarea cartilor de identitate dupa standardele Uniunii Europene si va fi discutat in cadrul Guvernului. Buletinele biometrice vor fi eliberate incepand cu 1 iulie 2013, potrivit gandul.info.
Intr-o anexa a proiectului normativ, se arata cum vor fi realizate pozele pentru noile buletine si care va fi procedura de recoltare a amprentelor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Datele biometrice incluse in documentele electronice sunt imaginea faciala in format digital si imaginile impresiunilor papilare a doua degete, in format digital se arata in documentul oficial. Acestea se vor realiza numai in prezenta titularului.
Sunt si cateva cerinte in acest caz: solicitantul nu trebuie sa aiba capul acoperit si ochii inchisi, iar expresia fetei acestuia trebuie sa reprezinte o stare comuna. Exista si o exceptie in cazul acoperirii capului pentru persoanele care invoca motive religioase.
Ochelarii sunt acceptati in fotografii numai daca lentilele nu sunt colorate, nu reflecta lumina, nu provoaca umbre si nu au portiuni care sa ascunda ochii. Rama ochelarilor nu trebuie sa acopere nicio portiune a ochilor.
Cum se vor lua amprentele? Impresiunile papilare se preiau sub forma unei amprente plane a degetului aratator de la ambele maini. Amprentele si poza sunt incluse in mediul de stocare electronica (cipul) al cartii de identitate si se stocheaza in baza de date a Sistemului national informatic de evidenta a persoanelor si in bazele de date de productie.
Documentul mai prevede ca dupa personalizarea cartii electronice de identitate, datele biometrice stocate in bazele de date de productie se sterg prin procedura automata.
Citeste si:
Cum a pierdut miliardarul care-si tine masina in sufragerie 25 mld. dolari intr-un singur an
Facebook da lovitura pe piata telefoanelor mobile. Cum va arata smartphone-ul lui Zuckerberg