Listele cu pacienti sunt vandute ca la piata in Romania. Cat valoreaza CNP-ul tau pentru un medic
O afacere ilegala cu pacienti cumparati ca la piata se desfasoara in Romania. Unii medici de familie cumpara de pe internet cu zeci de mii de euro listele cu pacienti vandute de alti doctori care nu mai vor sa aiba grija de ei.
Si unii si altii incalca astfel legile. Dar cui ii pasa, atata vreme cat Ministerul Sanatatii a anuntat ca vrea sa mareasca sumele acordate doctorilor care au in evidenta mai multi asigurati.
- Acestea sunt listele de pacienti
- Cati sunt?
- 1105 pacienti. Astea sunt... totul e gata de lucru.
Dupa negocierea cu mostenitorul unui medic am stabilit ca pentru cei o mie de pacienti trebuie sa platim 3 mii de euro. Ieftin, pentru ca vorbim despre o comuna de langa Bucuresti.
In Buzau, in schimb, in centrul orasului, o lista cu 2000 de pacienti pare de 10 ori mai valoroasa si s-a vandut deja.
"Da era un cabinet bun asta. A fost ceva intre 25.000 si 30.000 (n.r. euro). Praxisul depasea 2000 de pacienti"
In acest caz, un CNP a fost evaluat la 15 euro. Dar sa vedem de ce se ajunge la jonglerii cu sume atat de mari:
In termeni tehnici, un pacient valoreaza maximum 80 de lei pe an in deconturile Casei de Sanatate. Asta inseamna ca pentru 2000 de pacienti un medic poate incasa de la stat aproximativ 36.000 de euro intr-un an. Asa ca investitia se amortizeaza in mai putin de un an.
Altfel vorbind, pentru aceeasi lista, medicul primeste maximum 12 mii de lei pe luna. 60% din suma merge pe intretinerea cabinetului medical si pe salariile angajatilor, iar 30 de procente raman in mana doctorului. Asta ar insemna un venit net de 3.600 de lei pe luna.
Departe de calcule raman insa drepturile pacientilor, calcate in picioare.
"Pacientii nu pot fi vanduti. Lista de pacienti a medicului de familie nu este de vanzare. Este imoral si ilegal, este un comert cu pacientul. Ilegal este pentru ca incalca dreptul pacientului in alegerea medicului" spune Vasile Barbu, Presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor.
Practica incalca si legea Sanatatii dar si ordinul 1322 din 2006 potrivit casei nationale de asigurari de sanatate. In loc sa stopeze tranzactiile, oficialii par sa le incurajeze si mai tare printr-un proiect de lege.
Acesta ar urma sa majoreze cu 20 la suta sumele pentru simpla prezenta pe lista a asiguratilor in detrimentul sumelor pentru tratarea lor. Altfel spus doctorii vor fi mult mai interesati sa aiba liste lungi, in loc sa-i trateze pe oameni.