Buget record pentru o nouă sesiune Casa Verde Fotovoltaice. Au apărut și noutăți. La ce trebuie să fie atenți prosumatorii
O nouă sesiune „Casa Verde Fotovoltaice” va începe în curând cu un buget record.
Două miliarde de lei oferă Administrația Fondului pentru Mediu dacă vreți să montați panouri fotovoltaice.
Apar și noutăți. Cei care decid să apeleze la finanțarea de la stat trebuie, să își cumpere pe lângă sistemul foto-voltaic și baterie de stocare însă nu vor primi bani în plus pentru asta.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Noutatea sesiunii din acest an a programului Casa Verde este obligația de achiziționare a unui sistem de stocare a energiei, adică o baterie.
Mircea Fechet - Ministrul Mediului: „Am și testat un scenariu în care până la ora 13 într-o zi deja reușești să îţi încarci acumulatorii, urmând ca în restul zilei să produci pentru consum propriu sau să dai energie electrică în rețea, urmând ca pe parcursul nopții să te poți folosi de energia stocată în bateriile proprii”.
Bateria stochează energia electrică generată de panouri pe timp de zi. Mai departe, această energie poate fi folosită seara când sistemul fotovoltaic nu mai generează electricitate. O baterie de stocare înseamnă facturi mai mici și independență față de rețea.
Ion Cojocaru - utilizator de sistem fotovoltaic: „Vreau să şi stochez energie, nu doar să bag în rețea că probabil o să fie probleme cu băgatul în reţea. O să îmi doresc să mi mai cumpăr o baterie sau două. 10 kw şi ca să fiu independent cred că aş mai avea nevoie cam de 20-30 kw”.
Dan Tudose - Expert în Energie: „O baterie de stocare poate fi depozitată şi afară, este bine totuşi să o protejăm, ea funcționează în principiu de la -20 până la +50 de grade celsius. O baterie pentru sistem fotovoltaic cu tehnologie litiu fier fosfat are o durată de viață de aproximativ 10 ani de zile sau mai bine spus 6000 de cicluri, asta înseamnă că dacă o folosim în fiecare zi avem o durată de viaţă care se apropie de 15 ani”.
Suma finanțată crește anul acesta de la 20 de mii la 30 de mii de lei, cu condiția ca finanțarea să fie acordată în procent de 90 la sută. Adică la cei 30 de mii de lei oferiți de Administrația Fondului pentru Mediu, fiecare participant trebuie să mai pună încă 3 mii. Iar sistemul fotovoltaic trebuie să fie de cel puțin 3 kw.
Primii care se vor putea înscrie în noua sesiune sunt cei din regiunea nord vest, pe 27 septembrie, urmați de cei din regiunea centru. Înscrierile se vor încheia pe 8 octombrie pentru persoanele fizice, urmând ca o zi mai târziu, pe 9 octombrie, să fie rândul bisericilor. Diferența față de anul trecut este că fiecare regiune va avea la dispoziție o singură zi, și asta pentru că la sesiunea trecută bugetul s-a epuizat în numai câteva minute.
Laurențiu Neculaescu - Președinte AFM: „Vor fi aceleași documente minimale pentru înscrierea în cadrul programului, și anume actul de identitate, certificatele fiscale și extrasul de carte funciară. Estimăm undeva în jur de 67 de mii de noi beneficiari ai programului Casa Verde Fotovoltaice”.
Ghidul pentru Sesiunea din 2024 a programului Casa Verde este pus în consultare publică.
Sursa: Pro TV
Etichete: panouri fotovoltaice, program, casa verde, finantare,
Dată publicare:
29-08-2024 19:21