Bucureștiul e împânzit de clădiri cu autorizații cu probleme. ”Arhitectura nu e farmacie”
Scandalul clădirilor ridicate ilegal în capitală scoate la iveală o altă situaţie incredibilă.
Bucureştiul nu este împânzit doar de blocuri ridicate fără acte, ci şi de imobile cu autorizaţii cu probleme emise de Primarii și contestate chiar de Inspectorarul de Stat în Construcţii.
Inspectoratul i-a amendat pe cei care le-au emis și au cerut inclusiv anularea documentelor, în instanţă. "Nu măsoară, nimeni cu echerul. Arhitecţii ar trebui să aibă o marjă", se apără chiar arhitectul-şef al capitalei.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Pe strada Călugăreni, la doi paşi de Spaiul Unirii, se află unul dintre imobilele ridicate, la prima vedere, cu acte în regulă. Autorizaţia a fost emisă de Primăria Sectorului 3 şi parafată de 3 oficiali, printre care şi primarul Robert Negoiță şi arhitectul-şef de la acea vreme, Ştefan Dumitrașcu.
Inspectorarul de Stat în Construcţii a constatat că autorizaţia nu respectă normele legale şi i-a amendat pe cei doi cu câte 5000 de lei pentru c-au permis lucrările.
Inspectoratul de Stat în Construcţii consideră că o parte din acest bloc de 6 etaje este construită în zona verde, loc în care cel mult se puteau amenaja alei, un parc, spaţii mici pentru odihnă, nicidecum un imobil atât de mare. Și mai spun că s-a construit pe o suprafaţă de 20 de ori mai mare faţă de normă. Din aceste motive, specialiştii în construcţii au solicitat Prefecturii Bucureşti să ceară în instanţă inclusiv anularea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construcţie.
Acelaşi scenariu îl întâlnim şi în cazul acestui imobil, cu două etaje şi mansardă, de pe strada Lovişte. Inspectorii au considerat că şi aici blocul este mai înalt decât este permis.
Dezvoltatorul acestui imobil nu a vrut să comenteze situaţia. Şi întrebările adresate primarului Robert Negoiță au rămas fără răspuns. Doar constructorul clădirii de pe Călugăreni ne-a transmis că a respectat întocmai autorizaţia emisă de autorităţi.
Ştefan Dumitrașcu, actual arhitect-şef al capitalei, a primit nu mai puţin de 20 de amenzi de la ISC în ultimii 3 ani petrecuţi la cârma departamentului de arhitectură din cadrul primăriei sectorului 3. Le-a contestat în instanţă, dar multe procese le-a pierdut.
”Urbanismul nu este bătut în cuie, care după părerea mea ar trebui să aibă marjă de decelare. Nici la chirurg nu i se poate impune să meargă mereu după carte. S-a măsurat cu milimetru. Problema nu este corectitudine până la sânge, nu este soluţia, pentru că atunci nu s-ar mai emite niciuna. Arhitectura nu e farmacie. Problemă sunt cele fără autorizaţie, cele care nu respectă autorizaţiile de construire”, explică Ștefan Dumitrașcu.
Dincolo de nuanţe, dacă prefectura va cere anularea autorizaţiilor în instanţă, iar aceasta va decide definitiv că sunt emise ilegal, clădirile ar trebui demolate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!