După ani de tăcere, autoritățile cer demolarea construcțiilor ridicate ilegal de Ilie Ioniță în București

13-09-2018 19:32


După ani de zile în care dezvoltatorul Ilie Ioniță a făcut legea imobiliară în sectorul 5 al capitalei, autoritățile par că se trezesc și fac un pas înainte.

Primăria Sectorului 5 a anunțat miercuri că începe procedura pentru demolarea parțială sau integrală a două clădiri deținute de el.

Poliţia economică a luat în vizor alte 3 imobile ridicate fără autorizație, iar Inspectoratul de Stat în Construcții cere în instanță și demolarea blocului care a ars în weekend.

Mansarda blocului de pe strada Caporal Cristea Raducanu va fi demolată după ce instanţa a decis definitiv că Ilie Ioniţă a construit mai mult decât îi dădea voie autorizaţia de construire. El a folosit noţiunea de MANSARDA 1 şi MANSARDA 2, când de fapt, mansarda 1 este etajul 3.

1 octombrie ar fi termenul la care ar trebui să înceapă demolarea. Pentru operaţiune va plăti iniţial primăria, apoi nota de plată va ajunge la Ioniţă.

Singura problemă este acoperişul, că nu vine până mai jos. Nu este ilegal, este mansardă. Noi nu dărâmam nimic, ce să facem cu oamenii de acolo?”, a fost reacția lui Ilie Ioniță în urmă cu două zile.

Aceasta este întrebarea şi pentru locatarii care şi-au cumpărat apartamente în acest bloc. Ei susţin că şi-au obţinut tot în instanţă dreptul de proprietate pe acele case.

Fiecare l-a dat în judecată pe dezvoltator, toţi din bloc sunt proprietari”, explică președintele blocului.

Dacă mansarda va fi dărâmată, constructorul ar trebui să înapoieze banii oamenilor. Însă, până acolo mai e cale lungă.

Tot demolarea parţială este pregătită şi pentru blocul de 4 etaje de pe Ciuboţica Cucului. Aici dezvoltatorul, acelaşi Ilie Ioniţă, nu ar fi obţinut nici măcar autorizaţie de construire.

N-am primit de la primărie nicio decizie de demolare”, transmite o asistentă de-a dezvoltatorului.

Contactat telefonic, fratele dezvoltatorului, Vasile Ioniţă, ne-a transmis că, oficial, nu au primit nicio înştiinţare din partea autorităţii locale.

Acesta va avea de luptat cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, care vrea să obţină în instanţă demolarea blocului care a ars zilele trecute. Dosarul a stat în sertarele judecătorilor timp de 5 ani. A fost blocat de un alt proces deschis de Ioniţă. Constructorul a dat în judecată Primăria Sectorului 5 susţinând că are dreptul de a primi autorizaţie de construire. Dar a pierdut.

Dacă Inspectoratul de Stat în Construcţii va obţine această victorie amară, dezvoltatorul Ilie Ioniţă va fi obligat ca în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei să dărâme clădirea, la 6 ani de la construcţie, timp în care a vândut toate apartamentele şi-apoi a ars. Dacă nu-l va dărâma, primăria este obligată să îl pună la pământ şi să-şi recupereze banii cheltuiţi de la dezvoltator.

Tot ce se întâmplă în acest moment în Bucureşti este pentru faptul că vorbim de o mafie. Autorităţile locale îi protejează pe cei care construiesc ilegal, iar în momentul în care avem o decizie definitivă, parchetele de sector uită deciziile prin sertare. Dacă nu executa decizia instanţei, constructorul ar trebui să fie încătuşat direct. Să vedem apoi cine mai construieşte ilegal”, susține Gabriel Trifu, reprezentant Fundația Eco-Civica.

În acest moment, conform reprezentanţilor Eco-Civica, sunt 200 de decizii de demolare parţială sau totală a unor clădiri construite ilegal. Niciuna nu a fost dărâmată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO