Bright Minds 2023. Sfaturi utile pentru a te angaja mai ușor, încă din timpul facultății
În ce activități ne putem implica încă din facultate pentru a ne ajuta în viitoarea carieră? Pentru câteva sute de studenți din țară, răspunsurile au venit la “Bright Minds”, eveniment organizat de AIESEC România.
Cea de-a treia ediție a ”Bright Minds” a avut loc la București, la Palatul Parlamentului, în format hibrid - adică atât fizic, dar și online.
Cristina Ombaș, Director Național Evenimente & PR AIESEC: “Atâta timp cât studenții sunt atenți la ce se întâmplă - și din câte am văzut, sunt toți fascinați de ce se întâmplă-, vor pleca cu un bagaj de informații și de motivație, pentru a începe să contribuie, să-și schimbe cariera, dar și să vadă care sunt activitățile sociale în care se pot implica pe zona de voluntariat, pentru a începe să contribuie la proiectele din România.
Oana Țoiu, președintele Comisiei de Tineret și Sport din Camera Deputaților: “Studenții au în continuare angoasa unui viitor incert. Dacă își găsesc sau nu loc de muncă, dacă vor fi sau nu pregătiți de asta. E cât se poate de important ca lumea practică să se întâlnească cât mai des cu studenții, în timp ce ei încă învață. De asta, de exemplu, avem și niște legi despre care am discutat cu studenții care au venit astăzi. Una dintre ele este despre mărirea numărului de internshipuri, astfel încât cât mai mulți să aibă ocazia de a învăța practic ce vor să facă.”
Părerea Oanei Țoiu e împărtășită și de Cristine Kopf, de la una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, cu o prezență consistentă în România.
Cristine Kopf, Talent Strategist Associate Manager Accenture: “Nu știu cât de clar le este (studenților) care sunt competențele de care au nevoie, sau unde să se ducă în așa fel încât să găsească acele roluri sau angajatori.”
Reporter: Îmi poți da un sfat pentru tinerii care își caută un job sau sunt la început de drum într-o carieră?
Cristine Kopf: “Dacă sunt la facultate, ce îi îndemn să facă este să se implice în cât mai mult în activități de voluntariat. Pentru că, din punctul meu de vedere, și din experiența pe care inclusiv eu am avut-o, este acea punte de legătură între zona teoretică pe care-ți oferă școala, pe care ți-o oferă universitatea și zona de business. Este acel mediu de simulare în care poți să-ți dezvolți niște competențe practice, de care angajatorii chiar au nevoie.”
Ce spun studenții despre experiența de la Bright Minds
Florin: „Am venit la Bright Minds pentru a descoperi trick-uri, pentru a le aplica în următoarele oportunități pe care le voi avea în cariera mea.”
Ruxandra: „Am venit aici ca să văd exact ce așteaptă angajatorii de la noi, poate găsesc și noi oportunități de job-uri, pentru că eu am mai avut în trecut internshipuri, și să mă raportez puțin la ce am făcut în trecut, și care sunt noile oportunități.”
Maria: „Am venit la Bright Minds deoarece vreau să cunosc oameni, vreau să mă conectez cu cât mai mulți tineri, deoarece pe viitor am în vedere un business care are ca scop dezvoltarea personală.”
Reporter: Cum îți vezi primul sau viitorul job?
Maria: “În prezent organizez evenimente de dezvoltare personală, iar pe viitor mi-ar plăcea să fiu coach pe dezvoltare personală, și în momentul acesta mă pregătesc, fac tot felul de cursuri, merg la tot felul de evenimente, fac foarte mult networking.”