Bradul și decorațiunile de Crăciun îi vor costa anul acesta pe români în medie 200 de lei
Bradul și decorațiunile de Crăciun îi vor costa anul acesta pe români în medie 200 de lei. Trei sferturi dintre cei care au răspuns la un sondaj recent au declarat că nu vor cumpăra un brad natural.
Chiar și așa comercianții din piețe speră să își vândă marfa până la Crăciun, ca să aibă moșul unde să lase cadourile.
Pieţele din Bucureşti sunt pline de pomi de Crăciun, mulţi aduşi din Danemarca sau Olanda. Comercianţii spun că ştiu ce vor românii şi au făcut un portret robot al bradului ideal, care este îngrijit ca atare în pepiniere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandru Boacă, reprezentant vânzător: "Brazii sunt tunşi ca să aibă o coroană frumoasă şi sunt crescuţi până la 2 metri".
Dacă sunteţi atenţi la preţ, ideal ar fi să cumpăraţi un brad cu 2 săptămâni înainte de Crăciun.
Cei care cumpără din timp, reuşesc să obţină un preţ bun, de la 69 de lei. După 20 decembrie, preţul ajunge la 89 de lei. Evident, pentru brazii mai stufoşi, mai mari preţul este mai mare. Acesta de pildă, costă peste 800 de lei.
Comercianţii spun că au mărit preţurile pentru că transportul îi costă mai mult din cauza pandemiei. Acum, în preajma Crăciunului, unii se laudă cu vânzări bune, alţii spun că nu au prea avut clienţi.
Un studiu efectuat online de Mednet în rândul a 800 de români şi care are o marjă de eroare de peste 3 la sută, arată ca trei sferturi dintre cei întrebaţi nu vor cumpăra un brad natural. 60 la sută pentru că au unul artificial.
Magazinele confirmă interesul surprinzător pentru pomul artificial.
Alex Ion, coordonator de magazin: "Au crescut cu 60 la sută vânzările brazilor artificiali şi cu 30 la sută brazii naturali. Probabil că oamenii nu mai vor să facă mizerie în casă după sărbători".
Şi pieţele din ţară sunt pline de brazi. La Târgu Mureş cei mai mulţi provin din pepiniere străine. Pentru brazii româneşti comercianţii cer, cel mult 100 de lei, cel mai ieftin costă 30 de lei. Brazii olandezi costă de la 100 de lei până la 500 de lei. Şi aici cumpărătorii se lasă aşteptaţi.
Alina, comerciantă: ”Foarte slab, nu au bani, anul trecut a mers mai bine, cu covidul ăsta oamenii nu prea sunt lăsaţi să iasă. Acuma se uită lumea după ăia mari şi fără miros”.
Dacă nu vor fi vânduţi, brazii vor ajunge în Republica Moldova, Serbia, unde se sărbătoreşte Crăciunul pe stil vechi. Vânzătorii care nu au contracte cu ţările vecine, îi vor toca şi vor face, de pildă, compozit un îngrăşământ natural pentru sol.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, pret, Brad, achizitii, craciun, piete, cost,
Dată publicare:
22-12-2020 18:56