Noua tulpină se răspândește în Europa. Copiii, la fel de predispuși la infectare ca și adulții

22-12-2020 18:33


 Noua tulpină a coronavirusului este identificată în tot mai multe țări din Europa. Alarmant este că epidemiologi britanici vorbesc despre o contagiozitate mult mai mare și la copii.

În Londra și sud-estul Angliei a ajuns deja tulpina dominantă și, firesc, ne întrebăm când va ajunge în România dacă nu a ajuns deja. Epidemiologii români urmăresc rata infectărilor care deocamdată este în scădere.

România n-a raportat până acum nici un caz de infectare cu noua tulpină. Se poate întâmpla însă în orice moment pentru că mulţi români se întorc acasă de sărbători. Două mii au ajuns doar ieri în Bucureşti direct din Marea Britanie.

Adrian Marinescu, medic: ”Sigur că vor fi cazuri de import în momentul în care vor fi nişte schimbări şi vom constata că într-o anumită zonă sau în zone din România va fi o creştere importantă a numărului de infectări fără o explicaţie plauzibilă, să nu fie vorba de sărbători sau ceva care ar putea să determine această creştere”.

Emilian Popovici Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: ”Tinde să supraviețuiască generând aceste mutaţii, cam asta e lupta lui, supravieţuirea prin mutaţii”.

Întrebarea tuturor acum este dacă vaccinul anti-Covid va fi eficient şi împotriva noii tulpini mai ales că aceasta urmează să ajungă în ţară peste numai patru zile, iar câteva mii de cadre medicale vor fi imunizate înainte de Anul Nou. Răspunsul specialiştilor este că nu trebuie să ne facem griji.

Emilian Popovici: ”Chiar şi cu această mutaţie imunitatea post vaccinală şi eficientă nu sunt influenţate pentru că răspunsul imun pe care îl generează vaccinul duce la atacarea virusului pe mai multe segmente, deci e clar că eficienţa vaccinului nu este influenţate în acest moment”.

Ugur Sahin, CEO BioNTech: ”Putem începe deja să modificăm vaccinul, astfel încât să ţintească anume noua variantă a virusului. Am putea furniza serul modificat în maximum 6 săptămâni”.

Cu noua mutaţie a virusului - avertizează specialiştii britanici - copiii sunt la fel de predispuşi la infectare ca adulţii.

Neil Ferguson , epidemiolog, Imperial College: "Am constatat, pentru o perioadă de 5 - 6 săptămâni, că proporţia de infectare cu noua tulpină la copiii sub 15 ani este ridicată, o creştere semnificativă, statistic."

Emilian Popovici: ”Dacă cumva există vreo particularitate rămâne să fie precizată ca să putem să o înţelegem mai bine de ce se face această afirmaţie pentru că repet în toate infecţiile cu transmitere pe calea aerului cea mai eficientă şi cea mai greu de blocat, copiii reprezintă cel mai eficient vector transmiţător”.

Restricţiile impuse de România zborurilor dinspre Marea Britanie din cauza apariţiei noii tulpini a virusului SARS COV 2 vor fi ridicate pe 4 ianuarie. Toţi cei care vor veni în ţară din Anglia vor intra în carantină.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO