Bombardamentele Rusiei pun și români în pericol de moarte: ”Am scăpat cu viață!”. Este haos în traficul de pe Dunăre
De luni până marți, traficul pe Dunare s-a blocat din cauza bombardamentelor din porturile Reni și Izmail. Navele care s-au retras din zonele afectate așteaptă să fie preluate de alte porturi.
Căpităniile de la noi și-au oferit sprijinul, dar multe au fost închise dimineață din pricina vremii. Marinarii se tem că atacurile cu drone rusești se pot repeta, iar suflul exploziilor îi va ajunge din nou din urmă.
Atacul de duminică noapte din portul ucrainean Reni de pe Dunăre nu va fi uitat ușor de marinarii români care l-au văzut de aproape. Barca unuia dintre ei are geamurile sparte de suflul exploziilor.
”După ce am fugit din bazin, uitați cum a căzut din dronă, nu știu, a explodat lângă mine. Și ce s-a întâmplat din cauza suflului: mi-a căzut macaraua, după, șina, plus geamuri la comandă sparte”.
”Dar mulțumim lui Dumnezeu, suntem bine! Am scăpat cu viață!".
Autoritățile din portul Reni au deschis parțial portul, iar navele care vor reuși să termine formalitățile până la ora 19 vor pleca, altele vor rămâne blocate în ape.
Marian Lăcătuș, comandant navă: ”Eu am refuzat să intru în port, vreau doar actele și să plec".
Florin Roabă, comandant navă: ”Sunt în portul Reni, aștept să termin actele să plec de acolo odată".
Marinarii români sunt nevoiți să tranziteze zona bombardată.
Marinar: ”A doua zi după atacurile cu drone, se văd silozurile distruse".
Cea mai apropiată localitate peste Dunăre de portul Reni este satul român Grindu. Locuitorii au văzut exploziile.
Localnic: ”A fost bombă, dronă".
Dunărea va rămâne blocată în perioada următoare
Ilknur Pintilie: ”Până de curând, pescarii obișnuiau să iasă cu barca la pescuit aici, în această zonă, acum mulți și-au abandonat uneltele și bărcile și au fugit".
Dunărea va rămâne blocată în perioada următoare.
”Imaginea este a zonei milei marine 44, este zona de ancoraj pentru navele care intră din mare prin bara Sulina și tranzitează canalul".
Aceste nave așteaptă să fie preluate de porturi românești de pe Dunăre, în locul celor ucrainene distruse de bombardamente: Reni și Izmail. Alte zeci de nave sunt în marș către Galați și Tulcea ori staționează de-a lungul fluviului. Sunt nave în așteptare și în portul Constanța. Peste 20 de nave așteaptă la Cernavodă să intre pe canalul Dunăre-Marea Neagră.
Florin Uzumtoma, Director Căi Navigabile AFDJ: ”Am scris către autoritățile navale ucrainene, conform convenției pe care o avem cu ei de când a început acest război, să putem să continuăm activitatea cu ei și le-am solicitat, ținând cont că ei sunt bulversați acum după ce au pățit, să nu mai introducem nave pentru porturile respective de la bara Sulina, deci din mare încoace, ca să-i lăsăm să se aranjeze, să-și revină. Nu au răspuns".
Peste toate, vântul puternic, valurile și curenții au închis în prima parte a zilei câteva porturi de la noi. Autoritățile noastre permit intrarea navelor care au părăsit porturile bombardate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, războiul din Ucraina, port, bombardamente, reni,
Dată publicare:
25-07-2023 20:21