Procurorii suspecteaza ca Bogdan Olteanu si-ar fi construit casa din banii primiti de la Vintu. Luni afla daca iese din arest
Fostul vice-guvernator al BNR le da de furca procurorilor, care il suspecteaza ca si-ar fi construit o casa impresionanta din milioanele de euro primite de la Sorin Ovidiu Vintu
Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru luni cererea DNA de prelungire a mandatului de arestarea preventiva in cazul fostului viceguvernator BNR Bogdan Olteanu. Decizia nu va fi definitiva.
Potrivit avocatului sau, Bogdan Olteanu le cere anchetatorilor, sa demonstreze ei ca locuinta a fost ridicata cu banii din spaga. In plus, nu exclude posbilitatea,ca in dosar sa depuna marturie si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
In sala de judecata, Bogdan Olteanu parea daramat, cu moralul la pamant, spun cei care l-au vazut. Olteanu a fost adus la instanta suprema pentru o posibila prelungire a mandatului de arestare preventiva cu 30 de zile. Fostul viceguvernator al BNR primise ultimatum din partea procurorilor sa aduca dovezi legate de banii folositi pentru construirea casei de la Ghermanesti, care este o copie fidela a desenului de pe bancnota de zece lei.
Cristi Durgheu, avocatul lui Bogdan Olteanu: Chiar daca vor descoperi procurorii ca nu se pot justifica sute de mii de euro, poate un milion, e obligatia procurorilor sa faca dovada ca banii folositi sunt din spaga
Probele acuzarii se inmultesc de la o zi la alta, asa ca Olteanu a cerut un ragaz pana luni sa le studieze inainte de a incerca sa il convinga pe judecator sa il elibereze. Dar sa aduca si el dovezi in aparare.
Tocmai pentru ca se afla intr-o situatie ingrata, Bogdan Olteanu e foarte precaut in declaratiile pe care le da in fata anchetatorilor, dar si in fata judecatorilor. Tot ceea ce spune poate fi folosit impotriva lui. iar miza acestui dosar de coruptie este nu doar libertatea, ci si averea. Daca va fi gasit vinovat si condamnat, fostul demnitar risca sa ramana fara proprietatile pe care si le-a luat in ultimii ani.
Pentru el ar putea vorbi martorii. Si pare tot mai posibila audierea lui Calin Popescu Tariceanu, premierul pe care Olteanu l-ar fi convins sa il numeasca pe Liviu Mihaiu guvernator al deltei dunarii.
Cristi Durgheu, avocatul lui Bogdan Olteanu: Orice martor care poate lamuri ce si cum e binevenit.
Reporter: Va cere si confruntarea cu Vintu?
Cristi Durgheu, avocatul lui Bogdan Olteanu: Confruntarea e o proba importanta atunci cand declaratiile se contrazic
Bogdan Olteanu spera sa ii convinga pe judecatori ca poate fi cercetat in stare de libertate. Oricat de grava este acuzatia de trafic de influenta si oricate dovezi sustin procurorii ca au impotriva lui, el se bucura de prezumtia de nevinovatie.
De ce refuza Bogdan Olteanu sa faca testul poligraf
Sora si tatal fostului viceguverantor al BNR l-au vizitat in arest si i-au si ceva de mancare. Dar, de cand a ajuns in spatele gratiilor, Olteanu sustine ca are probleme sentimentale si emotionale mari. De aceea inca se mai gandeste daca accepta sau nu testul poligraf.
Procurorii i-au dat insa ragaz ca se decida daca vrea la detectorul de minciuni.Testul poligraf ar putea cantari greu, cata vreme omul de afaceri care l-a denuntat la DNA ca i-ar fi dat spaga a trecut testul cu succes, ceea ce ii face pe procurori sa creada ca acesta spune adevarul.
In 12 august, Instanta suprema a decis definitiv ca Bogdan Olteanu sa fie arestat preventiv pentru 16 zile, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta.
ICCJ a admis atunci o contestatie a DNA si a desfiintat decizia luata de un alt complet de judecata din data de 29 iulie care dispusese arest la domiciliu, hotarand ca Bogdan Olteanu sa fie arestat preventiv, insa pentru o perioada mai scurta de timp, de 16 zile.
Acuzatiile care i se aduc lui Bogdan Olteanu
Olteanu este acuzat ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu suma de un milion de euro si sprijin electoral in schimbul numirii lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.
Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii.
Procurorii sustin ca suma de un milion de euro a fost transferata dintr-un cont din Cipru in contul din Bulgaria al unei societati inregistrate in SUA si apoi retrasa in numerar in trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vintu, banii i-au fost remisi lui Olteanu la biroul unde acesta isi desfasura activitatea, in sediul PNL.
De asemenea, procurorii arata ca, in toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmarind obtinerea unui mandat de deputat.
In acest context, din dispozitia lui Vintu, Olteanu a beneficiat de consultanta politica pentru campania electorala fara sa achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: BNR, dna, Parlament, Călin Popescu Tăriceanu, poligraf, trafic de influenta, sorin ovidiu vintu, bogdan olteanu, SOV, Insomar,
Dată publicare:
19-08-2016 08:12