Bogdan Aurescu: „Pentru a vorbi de dezescaladare e nevoie de retragerea completă a trupelor şi echipamentelor ruse”
Este nevoie de o retragere „completă" a trupelor şi echipamentelor desfăşurate de Federaţia Rusă la frontierele Ucrainei şi în regiunea Mării Negre, spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Şeful diplomaţiei române a fost audiat în comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor privind evoluţiile de securitate din bazinul Mării Negre.
„Am discutat despre necesitatea continuării demersurilor în vederea dezescaladării, pentru a obţine o detensionare a situaţiei de securitate. Este nevoie să continuăm să promovăm dialogul pentru a obţine aceste obiective şi, în egală măsură, este nevoie să fim pregătiţi pentru situaţia în care vom ajunge la un conflict", a precizat Aurescu.
El a subliniat că este nevoie să se vadă dacă, într-adevăr, este vorba despre o retragere a trupelor ruseşti desfăşurate la frontierele Ucrainei şi în regiunea Mării Negre, în condiţiile în care deocamdată echipamentele rămân pe loc.
„Aşa cum a spus şi ieri secretarul general NATO, în acest moment este nevoie de o confirmare a acestor mişcări de trupe şi să vedem dacă într-adevăr este vorba despre o retragere. Pentru că, aşa cum spunea şi secretarul general NATO ieri, deocamdată ceea ce vedem este că echipamentul rămâne pe loc. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut în luna aprilie, când a existat un mare exerciţiu militar organizat de Rusia, tot în aceeaşi regiune, (...) şi atunci a existat o retragere a unora dintre trupe, dar echipamentele au rămas pe teren şi sunt utilizate şi astăzi. Pentru a vorbi cu adevărat de o dezescaladare este nevoie de o retragere completă a acestor trupe şi echipamente desfăşurate de Federaţia Rusă la frontierele Ucrainei şi în regiunea Mării Negre", a punctat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe a transmis că „nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau a Alianţei Nord Atlantice".
„România, ca stat membru al Alianţei Nord Atlantice, beneficiază, în acest moment, de toate garanţiile de securitate pe care le poate avea. Ca stat aliat, suntem deplin apăraţi de apărarea colectivă, de umbrela aliată de securitate. Niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă, să aibă frică de implicarea României într-un conflict militar, pentru că acest lucru nu se va întâmpla. E adevărat că, dacă Federaţia Rusă va porni un conflict militar, o agresiune militară împotriva Ucrainei, situaţia de securitate în general la nivel european, va cunoaşte o deteriorare şi mai puternică şi, atunci, evident că o astfel de situaţie va afecta Alianţa Nord Atlantică în ansamblul său, inclusiv România, dar nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau a Alianţei Nord Atlantice", a explicat ministrul Aurescu.