Boc, Videanu si Ilie Sarbu, vizati intr-un dosar disjuns din Interagro. Acuzatiile aduse de procurorii DNA

boc si videanu

Emil Boc, Adriean Videanu, Ilie Sarbu, Gheorghe Pogea si Vasile Puscas sunt vizati intr-un dosar disjuns din dosarul Interagro.

Procurorii DNA au dispus disjungerea din dosarul Interagro a anchetei cu privire la posibila implicare a unor fosti ministri in circuitul proiectului de hotarare de guvern privind acordarea de subventii la achizitia de ingrasaminte din productia interna, act normativ care ar fi adus venituri de sute de milioane de euro grupului de firme condus de Ioan Niculae.

In rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata omul de afaceri Ioan Niculae si fostul presedinte al CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu apar numele unor fosti ministri care ar putea fi implicati in sustinerea proiectului de lege care ar fi adus profituri grupului Interagro, scrie Agerpres.

In documentele procurorilor apar numele lui Emil Boc, Adriean Videanu, Ilie Sarbu, Gheorghe Pogea si Vasile Puscas, dar si trimiteri la Mircea Geoana si Traian Basescu.

Astfel, procurorii DNA au dispus "disjungerea si continuarea cercetarilor sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare - dare de mita, cumparare si trafic de influenta, abuz in serviciu in forma tentativei cu scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru altul, folosirea influentei si autoritatii unor persoane ce detineau functii in partide politice pentru a obtine foloase necuvenite pentru altul".

Citește și
Viorel Hrebenciuc, Ovidiu Oanta
Viorel Hrebenciuc, urmarit penal in Dosarul "Mita la PSD". Acuzatiile pe care i le-a adus din spatele gratiilor Ioan Niculae

In rechizitoriul intocmit de DNA se arata ca, pe parcursul urmaririi penale, au rezultat date in sensul ca anumiti ministri au sustinut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae, patronul Interagro, si ar fi produs prejudicii evidente Romaniei, atat pe plan european, cat si bugetului de stat.

Printre acesti ministri, actele de urmarire penala i-au evidentiat pe fostul premier Emil Boc, fostul ministru al Finantelor Gheorghe Pogea si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, care ar fi exercitat asupra secretarului de stat in Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz, fie anumite forme de presiuni, fie "demersuri de persuadare", pentru ca acesta sa gaseasca solutii pentru promovarea si adoptarea actului normativ vizat de patronul Interagro.

Un alt nume vizat de ancheta este Vasile Puscas, ministru al Integrarii Europene la acel moment, despre care Ioan Niculae si Gheorghe Bunea Stancu au vorbit in mod repetat ca fiind unul dintre demnitarii care au sustinut interesele patronului Interagro.

De asemenea, in cazul fostului ministru Ilie Sarbu "au rezultat date in privinta unei posibile implicari infractionale, atata timp cat acest ministru, in ciuda opozitiei functionarilor publici din minister, cat si a inaltilor functionari reprezentanti ai Romaniei pe langa Comisia Europeana, a semnat proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae si a transmis respectivul document pe circuit in vederea avizarii".

Mai mult, in privinta lui Ilie Sarbu au rezultat date concrete ca acesta s-ar fi intalnit cu patronul Ioan Niculae si ca "ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alti politicieni si demnitari (ex. Mircea Geoana, Gheorghe Bunea Stancu, etc.)".

Un alt aspect rezultat in timpul urmarii penale se refera la posibila implicare si a altor demnitari la care s-ar fi apelat pentru a-i determina pe ministri si functionari din institutiile publice sa promoveze si sa adopte actul normativ care l-ar fi avantajat pe Ioan Niculae.

Dintre asemenea politicieni, pe parcursul urmaririi penale a fost nominalizat explicit Mircea Geoana, presedintele PSD si al Senatului la acel moment, dar si alti politicieni si demnitari, nominalizati nu prin nume, ci prin functie, de ex."presedintele" - posibila referire la contactarea acestuia de catre patronul Ioan Niculae in contextul in care, chiar ministrul Ilie Sarbu confirma ca a fost abordat de la Presedintia Romaniei in acest scop.

"Din discutiile telefonice rezulta ca omul de afaceri Ioan Niculae ar mai fi discutat si cu alte persoane, inclusiv demnitari, despre problematica actului normativ privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte, fiind folosite titulaturi generice ca 'presedintele', afirmatie care ar putea sa conduca catre presedintele Romaniei la acel moment, Traian Basescu, despre care Ioan Niculae afirma ca ar fi la curent cu 'problema' lui si care a promis ca se va adopta respectivul act normativ, chiar daca asta ar insemna sa se exercite presiuni asupra ministrului Ilie Sarbu", se arata in rechizitoriu.

Conform DNA, cercetarile vor continua si pentru a se stabili daca interventiile asupra ministrilor nominalizati au fost realizate de anumite persoane care au oferit si primit sume de bani din partea lui Ioan Niculae, pentru a fi promovat si adoptat actul normativ care ar fi avantajat grupul Interagro.

In acest caz, un exemplu ar fi Dorin Cocos, fata de care vor continua cercetarile pentru a se stabili daca a dat sau nu curs solicitarilor lui Ioan Niculae.

Procurorii DNA l-au trimis miercuri in judecata pe Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA si SC Intervitt SRL, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani; iar Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, este acuzat de savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Conform DNA, in perioada ianuarie - martie 2009, patronul grupului SC Interagro SA, Ioan Niculae, a initiat si desfasurat activitati de corupere, prin intermediul lui Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini si a unei alte persoane, a unor functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o hotarare de guvern prin care sa fie acordate facilitati fiscale privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vanzarea ingrasamintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cel mai bogat roman ar fi spalat 5.6 MIL. euro in Marea Caraibilor. Mecanismul din spatele firmei offshore cu sediul pe iaht
Cel mai bogat roman ar fi spalat 5.6 MIL. euro in Marea Caraibilor. Mecanismul din spatele firmei offshore cu sediul pe iaht

Ioan Niculae ar fi pus la cale un circuit financiar complex si, ajutat de libanezul Said Baaklini si de Mohammad Mike Sharif, urmarit international, a “spalat” peste 5,6 milioane de euro, sustin procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)

Viorel Hrebenciuc, urmarit penal in Dosarul
Viorel Hrebenciuc, urmarit penal in Dosarul "Mita la PSD". Acuzatiile pe care i le-a adus din spatele gratiilor Ioan Niculae

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost anuntat ca pe numele lui a fost inceputa urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa, in forma continuata

DOSARUL ROMGAZ. Dupa Adriean Videanu, a venit randul lui Ioan Niculae sa fie adus la DIICOT
DOSARUL ROMGAZ. Dupa Adriean Videanu, a venit randul lui Ioan Niculae sa fie adus la DIICOT

 Omul de afaceri Ioan Niculae a fost adus vineri la sediul DIICOT, pentru acte procedurale in dosarul Romgaz.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.