"Bobocii" noului an scolar, intre "Vreau in prima banca" si "Mai stam mult aici? "

prima zi de scoala, Colegiul National Banatean

Noul an scolar a fost intampinat cu emotii si curiozitate de copii, in special de "boboci", acestia fiind impartiti intre dorinta de a pleca rapid inapoi la joaca si aceea de a prinde un loc in prima banca.

La Scoala 17 din zona 1 Mai a Capitalei, anul scolar incepe in prezenta ministrului Educatiei, Remus Pricopie, a ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, dar si a presedinteleui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a carui fiica a inceput acolo clasa pregatitoare. Cu asa oaspeti, aparatele de fotografiat sau de filmat din dotarea parintilor se indreapta mai degraba catre prezidiu decat catre cei care incep un nou an scoolar.Politicienii vorbesc despre neajunsurile sistemului, despre nevoia de performanta si necesitatea sustinerii scolii cu mai multi bani, pe care nimeni nu stie de unde o sa-i ia. In cele din urma, le ureaza tuturor un an scolar cat mai bun.

La Scoala 3 "Nicolae Titulescu", in apropiere de Piata Victoriei, n-au venit oficialitati. In schimb, in toata curtea scolii, devenita usor neincapatoare, se aud in special copiii: "Abia astept s-o vad pe doamna", "Buni, uite-i pe Mihai si pe Tudor, acolo vreau sa mergem", "Mami, uite acolo e doamna, tre sa ma duc si eu".

Acestia intra repede in atmosfera care caracterizeaza o zi de scoala, desprinzandu-se cu usurinta din mainile parintilor si cautandu-si colegii de clasa, adultii fiind cei care le dau drumul mai greu.

De altfel, directorul scolii, in discursul sau, se adreseaza copiilor pentru a le transmite parintilor ca in scoala telefoanele mobile nu sunt recomandate, mai ales elevilor din clasele primare, parul lung nu este permis in cazul baietilor, care "trebuie sa renunte si la cercei, in cazul in care in timpul liber au permisiunea parintilor de a-i purta", asa cum nu se admite nici renuntarea la uniformele agreate cu parintii inca din primul an de scoala. Ceremonia dureaza putin peste jumatate de ora, intrarea in scoala facandu-se de la cei mai mici la cei mai mari pe sub un pod de flori si o bolta de baloane multicolore.

"Vreau un loc in prima banca"

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Atmosfera festiva si la scolile de cartier: copii in uniforme, dichisiti, parinti cu aparatele foto la indemana si buchete mari de flori peste tot.

In Drumul Taberei, toate drumurile care duc la Scoala 279 sunt pline de Politie. Agenti de la Ordine publica, de la Rutiera si de la Politia Locala in fiecare colt de strada, ca la un summit NATO. La 9 fix, curtea scolii e plina. De la "tribuna" amenajata in fata multimii de copii si parinti, directoarea cere liniste si atentie. Copiii asculta, parintii isi vad mai departe de-ale lor: "Cine face poze?". "Ti-am zis sa iei si aparatul celalalt din sertar!". "Florile, ai grija sa nu rupi florile!". "Crezi c-o sa-i fie cald si cu bluza aia pe dedesubt?".

In fine, pe la 9 si-un sfert, se face liniste, iar piticii din clasa pregatitoare sunt chemati, pe rand, in fata, sa-si cunoasca invatatoarele si sa fie dusi la clase. "Mami, da' nu stau mult inauntru, nu?", intreaba un pusti care nu prea s-ar da bagat in scoala. O fetita de langa el are mai mult elan: "Vreau un loc in prima banca, sa vad mai bine".

Bobocii sunt primiti cu aplauze, tot la indemnul directoarei, iar florile curg valuri-valuri spre invatatoarele a caror medie de varsta nu pare sa sara de 30 de ani. "Copiii de clasa a V-a sa vina la 12.00, sa-si cunoasca dirigintele", se aude de la tribuna, pentru "veteranii" scolii. Acestia atat asteapta. Mai au timp sa butoneze telefoanele si sa schimbe impresii despre minunatele descoperiri din vacanta. "Lasa ala, sa vezi cum e War Craft! M-am jucat o data si sase ore, ca dup-aia m-a chemat la masa".

De luni, timpul pentru joaca va fi mai scurt pentru toti cei fara buletin care populeaza curtea scolii. Matematica, romana si multe altele isi cer dreptul. "Acum, dac-ai trecut in clasa a V-a, nu carecumva sa te culci pe-o ureche. Sunt cu ochii pe tine, o sa vorbesc zilnic cu doamna diriginta", suna avertismentul unei mame catre baietelul de 10 ani care taraie un ruscac cat el de mare. "Bineee, nu ma culc pe nicio ureche...Da' ma mai lasi macar o ora pe zi cu PSP-ul?...".

"Plange ca nu mai are cand sa se joace"

Pentru copii, inceputul de an e cu emotii, dar si cu bucurie, mai ales pentru cei de la clasa a II-a in sus, care abia asteapta sa-si revada colegii dupa vacanta. La Scoala 114 de la Eroii Revolutiei, alaturi de patru fetite de la clasa a II-a care se alearga strigand si razand intruna prin curtea scolii, se bucura si mamicile lor. "Vezi ca toti s-au inaltat. Mai putin Tea", rade o mamica.

In schimb, cei de la clasa pregatitoare sau intrati la clasa I direct de la gradinita nu sunt inca foarte convinsi. "La gradinita a fost mai frumos. Si la scoala mi-a placut un pic", spune Mara, in varsta de 7 ani, dupa primele ore petrecute in sala de clasa.
"Acum 29 de ani, am fost aici eu, in clasa I. (...) Nu ma astept la nimic. Stiu foarte bine ca s-au schimbat multe lucruri de acum 30 de ani si sunt gata sa invat cu ea de la capat", spune mama ei. Si din prima zi are de invatat ceva: dupa ce i-a luat fetitei un stilou, a aflat la scoala ca ii trebuie pix - pilot, pe care il va cumpara, dupa ce cauta pe internet sa vada ce este acela.

De scoala parintii sunt multumiti: e renovata, curata, are invatatoare si profesori buni si a avut rezultate bune la evaluarea nationala. In plus, se fac si activitati extracuriculare: cor, dansuri, fotbal. Pe de alta parte, postul eliberat de o invatatoare care a plecat la o scoala particulara a ramas neocupat, asa ca sunt copii de clasa a II-a care intra dupa-amiaza, la clasa unei invatatoare care mai are si clasa I dimineata.

La Scoala 113 de la Piata Sudului, de asemenea bine pusa la punct ca aspect, curatenie si servicii, cu afterschool, catering si activitati extracuriculare, nu este apa potabila, pe care copiii trebuie sa o care de acasa, in ghiozdanele si asa grele, dupa cum se plange o mamica.

Insa ceea ce o preocupa cel mai mult este programa. "Daca nu faci si acasa, esti in urma rau", spune femeia, care are o fetita ce trece in clasa a II-a. "Materia e atat de incacata, e foarte greu pentru ei. Si te apuca ora 7 seara facand teme si plange ca nu mai are cand sa se joace. Din clasa I, le preda doua - trei litere si dau deja dictare. La matematica, au probleme cu trei necunoscute. Nu stiu ce vor sa faca cu ei, sa-i faca pe toti doctori cand ei acum nici nu stiu pe ce lume sunt, nici nu stiu sa se incheie singuri la sireturi", continua ea, aratandu-se realmente ingrijorata de faptul ca fiica ei si-a pierdut increderea in ea dupa ce a terminat clasa I cu media calificativelor "bine".

Nu este si cazul lui David, care trece in clasa a V-a, dupa ce a facut scoala primara in comuna din Buzau unde s-a nascut si "a invatat cel mai bine din clasa", dupa cum spune mama lui. Aceasta l-a adus la Bucuresti, unde munceste fratele lui mai mare, dupa ce scoala din comuna s-a desfiintat. "Asta e, tre' sa invete", spune femeia. In rest nu stie, nici pe unde se intra in scoala, nici cum arata diriginta, dar abia asteapta sa-si duca baiatul in clasa.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. eur
Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. eur

Un român a jucat nu mai puțin de 630 de variante pe un bilet la Loto 6 din 49 și a avut mână bună. A câștigat, la extragerea de joi, aproape 9,5 milioane de euro. Biletul a fost jucat la o agenție din Galați și a costat peste 4.000 de lei.

Cine erau ultimii români găsiți morți după inundațiile din Spania. Gestul disperat făcut de Axinia și Florin
Cine erau ultimii români găsiți morți după inundațiile din Spania. Gestul disperat făcut de Axinia și Florin

Primim vești negre din Spania. Încă doi români, soț și soție, în vârstă de 57 de ani, apar pe lista cu numele morților, după inundațiile devastatoare de la sfârșitul lunii trecute.

Un bărbat din Botoșani a ajuns la spital după o ceartă cu soția. Medicul i-a recomandat repaus sexual. Ce i-a făcut femeia
Un bărbat din Botoșani a ajuns la spital după o ceartă cu soția. Medicul i-a recomandat repaus sexual. Ce i-a făcut femeia

Incident mai puțin obișnuit, într-un cuplu din Botoșani. Un bărbat de 63 de ani a ajuns la spital cu răni în zona genitală, și le-a povestit medicilor că soția i le-a provocat, într-un acces de gelozie.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.