''Blue Punisher'' a fost confiscat în București de procurorii DIICOT. Drogul este printre cele mai periculoase din lume
Un tip de ecstasy, numit ''Blue Punisher'' şi considerat de specialiști drept unul dintre cele mai periculoase droguri din lume, a fost confiscat în București.
Procurorii DIICOT au organizat un flagrant şi au prins un vânzător care avea pe lângă cocaină şi canabis, şi zeci de astfel de pastile.
Autorităţile iau în calcul inclusiv varianta extrem de gravă, în care, în România, ar exista un laborator secret. A mai fost unul şi deşi a fost distrus marfa mortală a reapărut pe piață.
„La pachet” și în cantități mari. Așa spun anchetatorii că sunt distribuite mai nou substanțele interzise. Recent, un bărbat din București a fost prins în flagrant în timp ce vindea mai multe tipuri de droguri, inclusiv 99 de pastile de ecstasy „Blue Punisher”.
Pilula "Blue Punisher", a fost testată de specialiștii de la Universitatea Metropolitană din Manchester care au descoperit că ar conține 477 miligrame de MDMA. 125 de miligrame sunt considerate deja o doză mare de MDMA.
Cătălin Țone, Expert Antidrog: „Comprimatele de ecstasy sunt droguri sintetice, sunt droguri care se fabrică în Olanda și în Belgia în mod special. Pastila „Blue Punisher” a fost catalogată la nivel mondial și european ca fiind cea mai puternică pentru că este foarte concentrată”.
Autoritățile verifică dacă nu cumva pastilele au fost produse local, așa cum s-a întâmplat de exemplu acum doi ani.
Traficanții cumpărau substanța interzisă de pe piața neagră din Olanda și fabricau pastilele de ecstasy într-un „așa-zis” laborator din sectorul doi al Capitalei.
La percheziții, au fost găsite zeci de mii de astfel de pastile dar și o presă manuală. Pilula preferată de tineri în cluburi și la petreceri conține de cinci ori doza obișnuită, așadar, are un efect mai puternic și mai rapid, crează dependeță și poate provoca moartea consumatorului.
Potrivit ultimelor studii, un elev din zece a luat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog. Pentru aceştia Agenția Națonală Antidrog a creat 47 de centre de prevenire - șase în București și câte unul în fiecare județ din țară.
Iuliana Teodorescu, Agenția Națională Antidrog: „În cadrul proiectului „Safe Space” există în momentul de față, la nivel național, 300 de beneficiari, adolescenți consumatori activi de droguri sau adolescenți la risc ridicat de consum care beneficiază de consiliere gratuită și confidențială oferită de specialiștii antidrog”.
Potrivit medicilor, în cazul celor care nu au împlinit încă 18 ani, efectele se văd pe termen lung, iar consumul de substanțe interzise lasă traume fizice și psihice.