Bisericile din toată țara, luate cu asalt de credincioși, de Bobotează. Un bărbat din Iași a purtat cravată din aur
Sărbătorim Botezul Domnului, iar bisericile din toată țara au fost pline ochi. Cum vremea a fost blândă, foarte multe slujbe au fost oficiate în aer liber.
Problema este că mulți enoriași au uitat de smerenie și au participat la deja "tradiționala îmbulzeală" din jurul butoaielor cu agheasmă, deși era apa sfințită pentru toată lumea.
De la împărțirea sticlelor cu apă sfințită nu au lipsit momentele tensionate. În Buzău, de pildă, gardurile care îi despărțeau pe credincioși au fost insuficiente, așa că jandarmii au fost nevoiți să îi țină cu brațele pe cei care se îmbulzeau.
Deși preoții au pregătit sute de mii de litri de agheasmă, în fața bisericilor s-au format cozi încă de dimineață. Mai bine de 10 mii de oameni au venit până la orele prânzului la Patriarhie, să ia apă sfințită și rândul este încă lung. Potrivit reprezentanților bisericii, până acum, au fost oferite peste 20 de mii de sticle cu aghiazmă.
Pentru că este zi mare, un bărbat din Iași a purtat cravată din aur.
Bărbat: „Împodobiți cu aur, că așa e bine. De Bobotează, de Sfântul Ion. Să fie cu noroc.”
Peste 8.000 de credincioși au sărbătorit Boboteaza pe faleza din Constanța. După slujbă, mulțimea a plecat în procesiune către portul turistic Tomis. IPS Teodosie i-a binecuvantat pe cei prezenți dintr-o trăsură. Doi bărbați au avut grijă să nu se dezechilibreze. În spate, câteva căruțe trase de boi aduceau butoaiele cu apă sfințită.
În București, slujba de sfințire a apei a fost oficiată de Patriarhul Daniel. Speriați că agheazma nu va ajunge și la ei, unii dintre credincioși nu s-au sfiit să strige în gura mare. Ca să se facă auzit, un bărbat a tras preotul de haină. Un altul și-a întins pălăria sub șiroiul de apă sfințită.
A fost o zi cu noroc pentru câțiva tineri din Constanța, Galați și Brăila care s-au aruncat în apele reci ca să recupereze crucea.
Bărbat: „Nu m-am antrenat deloc. Mi-am dorit crucea asta, s-o prind și anul ăsta. Este a patra.”
În Buzău, în schimb, apa a fost prea mică, iar participanții au alergat mai degrabă.
Boboteaza este sărbătorită și în Bulgaria vecină. Una dintre cele mai pitorești tradiții este respectata în orașul Kalofer. Acolo, zeci de bărbați îmbracați în costume populare au încins o horă în apele unui rău.
Reporteri: Larisa Antal, Cătălin Covrig, Iulia Ciuhu, Marius Grama