Biserica Ortodoxă Română, mesaj pentru Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei

Dată publicare: 26-10-2018 12:15
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13
Sursa: Baslilica.ro


Patriarh

Biserica Ortodoxă Română recomandă Patriarhiilor Moscovei şi Constantinopolului să ajungă la o soluţie și se pronunță în favoarea "unității de credință" și a "libertății administrativ-pastorală", se arată într-un comunicat de presă publicat de Baslilica.

"Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei", a precizat BOR în comunicat.

Foto: Patriarhul Kiril al Moscovei (stânga) și Patriarhul Daniel al României (dreapta)

Comunicatul a fost publicat în urma izbucnirii unui conflict între Patriarhia Moscovei şi Patriarhia Constantinopolului (cunoscută şi sub numele de Patriarhia Ecumenică). Conflictul a izbucnit după ce, pe data de 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol a decis să acorde capacitatea de auto-guvernare (autocefalie) Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Foto: Patriarhul Filaret al Ucrainei

Ori, în situaţia obţinerii autocefaliei de către Biserica Ortodoxă Ucraineană, aceasta ar deveni a doua cea mai mare biserică ortodoxă din lume ca număr de enoriași - după cea rusă.

În plus, s-a luat şi decizia reînfiinţării biroului Patriarhului Ecumenic de la Kiev şi a fost ridicată starea de "anatemă" (echivalentul ortodox al excomunicării) impusă asupra a doi membri de rang înalt ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Foto: Patriarhul Kiril al Moscovei

Biserica Ortodoxă Rusă (BORru) - direct interesată în menţinerea controlului asupra celei din Ucraina - a criticat vehement deciziile, a suspendat relaţiile cu Patriarhia Constantinopolului şi ulterior, a declarat-o "schismatică".

"Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului s-a alăturat schismei prin recunoaşterea indivizilor schismatici. Aşa funcţionează canoanele bisericeşti. Prin urmare, Patriarhul Constantinopolului este schismatic pentru noi", a precizat Mitropolitul Hilarion, şeful Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti, citat de TASS.

Foto: Președintele rus Vladimir Putin și Patriarhul Kiril al Moscovei

Biserica Ortodoxă Română a mai precizat că "unitatea" este o necesitate permanentă în viața Bisericii şi se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, dar şi prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox (adică la un nivel ce priveşte toate bisericile ortodoxe).

"Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni", mai arată comunicatul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Baslilica.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO