Biserica Ortodoxă Română, mesaj pentru Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei
Biserica Ortodoxă Română recomandă Patriarhiilor Moscovei şi Constantinopolului să ajungă la o soluţie și se pronunță în favoarea "unității de credință" și a "libertății administrativ-pastorală", se arată într-un comunicat de presă publicat de Baslilica.
"Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei", a precizat BOR în comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Foto: Patriarhul Kiril al Moscovei (stânga) și Patriarhul Daniel al României (dreapta)
Comunicatul a fost publicat în urma izbucnirii unui conflict între Patriarhia Moscovei şi Patriarhia Constantinopolului (cunoscută şi sub numele de Patriarhia Ecumenică). Conflictul a izbucnit după ce, pe data de 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol a decis să acorde capacitatea de auto-guvernare (autocefalie) Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Foto: Patriarhul Filaret al Ucrainei
Ori, în situaţia obţinerii autocefaliei de către Biserica Ortodoxă Ucraineană, aceasta ar deveni a doua cea mai mare biserică ortodoxă din lume ca număr de enoriași - după cea rusă.
În plus, s-a luat şi decizia reînfiinţării biroului Patriarhului Ecumenic de la Kiev şi a fost ridicată starea de "anatemă" (echivalentul ortodox al excomunicării) impusă asupra a doi membri de rang înalt ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Foto: Patriarhul Kiril al Moscovei
Biserica Ortodoxă Rusă (BORru) - direct interesată în menţinerea controlului asupra celei din Ucraina - a criticat vehement deciziile, a suspendat relaţiile cu Patriarhia Constantinopolului şi ulterior, a declarat-o "schismatică".
"Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului s-a alăturat schismei prin recunoaşterea indivizilor schismatici. Aşa funcţionează canoanele bisericeşti. Prin urmare, Patriarhul Constantinopolului este schismatic pentru noi", a precizat Mitropolitul Hilarion, şeful Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti, citat de TASS.
Foto: Președintele rus Vladimir Putin și Patriarhul Kiril al Moscovei
Biserica Ortodoxă Română a mai precizat că "unitatea" este o necesitate permanentă în viața Bisericii şi se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, dar şi prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox (adică la un nivel ce priveşte toate bisericile ortodoxe).
"Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni", mai arată comunicatul.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Baslilica.ro
Etichete: Ucraina, decizie, Biserica ortodoxa, conflict, recomandari, comunicat, pozitie, sinod, autocefalie,
Dată publicare:
26-10-2018 12:15