Schismă in Biserica Ortodoxă. Consecințele pentru Patriarhia Română
Biserica Ortodoxă Rusă l-a declarat pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu de la Constantinopol drept "schismatic", relatează agenţia de presă rusă TASS.
"Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului s-a alăturat schismei prin recunoaşterea indivizilor schismatici. Aşa funcţionează canoanele bisericeşti. Prin urmare, Patriarhul Constantinopolului este schismatic pentru noi", a precizat Mitropolitul Hilarion, şeful Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti, citat de TASS.
Ce ar putea însemna acest lucru pentru Biserica Ortodoxă Romană
Conflictul dintre patriarhul rus şi cel de la Patriarhul de la Constantinopol are potenţialul de a afecta şi Biserica Ortodoxă Romană.
Întrucât gestul de duminică al Patriarhiei ruse confirmă practic ruperea relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol, acest lucru va forţa celelalte biserici ortodoxe (printre care şi cea din România) să se poziţioneze, ori cu Patriarhul de la Constantinopol, ori cu cel de la Moscova.
Foto: Patriarhul Kiril și Patriarhul Daniel
Teoretic, patriarhii au aceeaşi autoritate. Însă în fapt, Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol este considerat drept "Primul dintre egali" ("primus inter pares"). Prin urmare, rămâne de văzut cum se vor poziţiona celelalte biserici ortodoxe.
De la ce a pornit conflictul dintre Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol şi Patriarhul Moscovei
Pe data de 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol a decis să acorde capacitatea de auto-guvernare (autocefalie) Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Prin decizie, a fost revocat dreptul Patriarhului Moscovei de a-l numi pe Mitropolitul Kievului - un drept acordat în anul 1686.
În plus, s-a luat şi decizia reînfiinţării biroului Patriarhului Ecumenic de la Kiev. Nu în ultimul rând, Sinodul a luat hotărârea ridicării stării de "anatema" (echivalentul ortodox al excomunicării) impusă asupra a doi membri de rang înalt ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Potrivit celor mai recente date, două treimi dintre ucraineni (excluzând cetăţenii din Pen. Crimeea şi Donbas) se declară ortodocşi. Dintre aceştia, peste 38% spun că ţin de Patriarhia de la Kiev şi doar 23% de cea de la Moscova. Biserica Autocefală are doar 2,7% dintre credincioşii ortodocşi, iar restul spun că nu ştiu de care dintre aceste biserici ţin.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!