Biserica gotică din Hetiur va fi salvată de la distrugere. Fondurile permit momentat doar schimbarea acoperișului
Oameni inimioși din țară și din străinătate sunt dornici să contribuie la salvarea bisericilor medievale din Transilvania.
Una dintre bisericile salvate de distrugere este biserica gotică din Hetiur. Momentan doar acoperișul este schimbat, deoarece pentru o restaurare mai profundă este nevoie de mai mulți bani.
Lucrările la acoperişul Bisericii Evanghelice din Hetiur, ridicată în secolul al XV-lea, au început în urmă cu câteva zile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Proiectul se ridică la 20 de mii de euro și presupune înlocuirea lemnăriei şi a ţiglei.
Director Muzeul de Istorie Sighișoara: „Este o biserică gotică. Biserica a fost inițial catolică dedicată Fecioarei Maria, de la reformare și până acum este biserică evanghelică”.
Biserica din Hetiur, vizibilă de pe Drumul European 60, ar putea fi o atracţie turistică în zonă, dar are nevoie de consolidare serioasă. Pereţii, tavanul, mobilierul - toate sunt într-o stare avansată de degradare. O problemă în calea restaurării este însă lipsa finanţării.
Bărbat: „Țigla era sfărâmată și s-a reparat. Și acuma repară la ea, e medievală cu arhitectura asta săsească, că sașii au construit aici".
Biserica Evanghelică încearcă să restaureze clădirile pe care le deţine. Dar este vorba despre obiective aflate în 88 de localităţi din patru judeţe şi este destul de dificil.
Gal Ecaterina, Fundația Bisericii Fortificate: „Prezentul proiect face parte dintr-un program pe care îl derulăm prin care s-au făcut reparații la 14 înveliotare și acoperișuri de biserici fortificate. Se fac studii minuțioase, inclusiv un proiect de reparații care intră în avizare”.
Cei mai mulţi dintre sași au părăsit regiunea, iar aceste monumente au rămas în grija asociațiilor și a Fundației Bisericilor Fortificate, care renovează lăcașurile de cult din donații, dar și cu ajutorul unei asociații germane.