Bilantul prapadului facut de viiturile ce au lovit mai multe judete. Sinistratii nu stiu incotro sa o apuce
Un om a murit, alti patru sunt dati disparuti, peste 1000 de persoane evacuate, aproape 100 de locuinte distruse si alte 2.000 inundate - asa arata, in cifre, prapadul facut in ultimele zile de viiturile ce au lovit mai multe judete.
DEZASTRU IN GORJ
In Gorj sunt o suta de familii care si-au vazut casele macinate de ape. Iar in Valcea, la Vaideeni, alte cateva zeci de persoane isi plang, neputincioase, amarul. Pentru zeci de persoane ajutorul a venit din cer. Numai la Vaideeni, in judetul Valcea, au fost evacuati cu elicopterele 42 de oameni, izolati pe o insula.
Tabloul este dureros. Casele sunt la pamant, copacii plutesc, iar bolovanii uriasi aruncati peste tot arata cata forta a avut viitura. Cei de la ISU, impreuna cu localnicii, au incercat sa faca un baraj, ca sa stavileasca apele. Oamenii stau cu teama ca valtorile le vor lua locuintele si asa subrezite. In fata dezastrului, bietii oameni s-au apucat cu ultimele puteri sa isi recupereze din lucrurile ingropate in mâl. Cu o plasa de haine, o perna si cateva obiecte de stricta necesitate, cei mai multi nu stiu incotro sa o apuce.
Aceeasi situatie sumbra este si in localitatea Novaci, din Gorj, acolo unde marti apa a avut si cinci metri. Pentru acesti oameni atat de greu incercati de soarta va mai dura pana cand viata va intra in normal.
CASE DISTRUSE IN JUDETUL VALCEA
In Vladesti, judetul Valcea, autoritatile incearca sa devieze cursul raului Olanesti si sa salveze locuintele aflate pe unul dintre maluri, dupa ce doua vile au fost pur si simplu mutate de furia suvoaielor. In cateva minute, raul Olanesti parea mai periculos ca un fluviu. Cu o forta extraordinara, apele au inceput sa rupa din maluri. Desi aveau frica mortii in suflet, oamenii au riscat pana in ultima clipa sa isi salveze o parte din bunuri.
Tinerii aflati pe celalalt mal au reusit sa-i convinga sa fuga din zona. In cateva secunde, casa s-a pravalit in apa. Doua minute mai tarziu, si casa vecina avea sa fie luata de viitura. Apa involburata a sapat fara mila in fundatia groasa de beton armat.
"Era foarte mare, foarte mare, a luat tot pamantul de sub ea, nimic nu a lasat. Si pe a mea si pe a vecinului, nimic, nu a lasat un metru de pamant. Nici nu am stiut ce sa mai fac, ce sa mai zic. Era toata jos, exact asa cum o vedeti. Era apa pana sus la acoperis", povesteste o femeie.
Femeia urma sa se mute. A mai gasit doar nivelul superior si acoperisul. Parterul fusese inghitit, iar constructia mutata mai bine de 15 metri din loc. Necazul e cu atat mai mare cu cat aceasta familie nici macar nu a apucat sa isi faca asigurare. Miercuri ar fi trebuit sa soseasca actele. 50 de mii de euro s-au dus pe apa. Cealalta vila este a unor tineri care muncesc in Spania. Banii castigati cu truda in 6 ani i-au investit aici. 120 de mii de euro. Sperau sa revina curand.
Localnicii din Vladesti spun ca au cerut in repetate randuri sa fie consolidate malurile Olanestiului. Mai sus, in statiune, centrul s-a transformat intr-un imens lac. Viiturile au adus de pe versanti busteni, pietre si mâl.
Izvoarele sulfuroase pentru care oamenii venisera aici la tratament au fost inchise. Sunt pline de aluviuni si vor trece zile pana cand isi vor recapata proprietatile terapeutice. Drumul national care face legatura intre statiune si municipiul Ramnicu Valcea s-a surpat, iar circulatia este acum restrictionata.