Bilantul dezastruos al verdictelor de la Strasbourg. Romania, locul 3 in topul tarilor cu cele mai multe condamnari la CEDO


Ultimul update: Miercuri 11 Februarie 2015 07:01
Data publicarii: Duminica 08 Februarie 2015 19:21
Categorie: Stiri actuale

In anul 2014, Romania s-a clasat pe locul 3 in topul tarilor cu cele mai multe condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului: 74.

Doar Rusia si Turcia ne-au intrecut cu 122, respectiv 94 de decizii. Din cauza duratei proceselor sau anchetelor tara noastra pierde foarte multi bani. Ultima data, a fost obligata de CEDO sa plateasca peste 800.000 de euro daune, in "Dosarul Revolutiei".

Manole Haralambie se lupta de 7 ani prin instante sa obtina o despagubire de la stat pentru ca regimul comunist i-a demolat locuinta abuziv, spune el. "Am ajuns in situatia ca avand 86 de ani, sa nu mai vad, sa nu mai aud bine, eu hartiile de le primesc de la Tribunal sau Comisia Nationala nu vad sa le citesc sa raspund la ele. Nu stiu ce sa fac?"

Manole Haralambie si-a pierdut speranta ca va mai castiga. La fel ca el, zeci de mii de romani s-au luptat in tribunale ani de zile ca sa-si recupereze proprietatile pierdute pe vremea comunismului. Legile neclare au ajutat prelungirea la infinit a proceselor.

Mii de romani au apelat in ultimii ani la CEDO si au castigat. Ca sa scape de plata daunelor, guvernul a cerut o perioada de pasuire dupa care a adoptat o lege care prevedea amanarea acordarii despagubirilor timp de 5 ani.

"Pana in 2018 cand vor ei, eu voi fi oase si cenusa rece, ce sa mai dea si cui?", intreaba Manole Haralambie.

Romania este reclamata si pentru durata uriasa a proceselor penale. La cele civile, spune ministrul jusititiei, stam mai bine.

Robert Cazanciuc: "Durata proceselor in Romania mai ales in materia civila si comerciala unde exista o evaluare la nivel european, este undeva la jumatatea clasamentului, nu stam chiar foarte rau. Cu durate de 6 luni, un an, cred ca e foarte bine in materia civila si comerciala."

Procurorii romani inca mai investigheaza abuzurile facute la Revolutie, in '89.

Robert Cazanciuc: "Cu siguranta dosarul Revolutiei este un dosar unic si el trebuie tratat ca atare...multe lucruri vor ramane in continuare nelamurite in cadrul unui proces penal si va trebui lamurite de istorie in primul rand."

In ultimul proces, 81 de petenti au cerut bani, despagubire pentru ca ei sau rudele lor au fost inchisi, umiliti sau torturati, la revolutie. CEDO le-a dat 832 500 de euro.

"Plangerea pe care dansii au facut-o a fost tergiversata nejustificat din varii motive, lipsa de probatoriu, sau poate uneori un probatoriu covarsitor, nu s-a reusit expunerea lui si intelegerea lui pe deplin", spune avocatul Adrian Cuculis.

Tragand linie, Romania pierde milioane de euro prin deciziile de la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg. Legile clare si un numar rezonabil de dosare pentru o instanta sunt solutiile pentru rezolvarea problemelor. Una trebuie sa o rezolve parlamentul, pentru celalalta e nevoie de bani, pentru spatii si angajarea unor magistrati.

Tags: cedo,

De ce a fost dat in judecata un barbat din Bistrita de catre gigantul KFC.
Regele Mihai a dat Ministerul Mediului in judecata. Majestatea Sa cere 1 milion de lei prin patru procese
VIDEO PROTVPLUS.RO