Bilanț îngrijorător pe litoral. Câți copii se pierd zilnic de părinți

Dată publicare: 15-07-2021 19:12
Dată actualizare: 15-07-2021 20:11


Este o vacanță cu peripeții pentru foarte multe familii. Zi de zi, pe plajele de la noi se pierde cel puțin un copil.

Unii sunt găsiți rapid, alții, însă, abia după ore întregi de căutări, în care sunt implicate uneori toate atutoritatile de pe litoral.

Polițiștii le recomanda părinților să ceară imediat ajutor la 112 și chiar să apeleze la gadgeturile prin intermediul cărora îi pot urmări pe cei mici.

Sofia are 10 ani și poartă la mână un dispozitiv inteligent cu ajutorul căruia părinții îi monitorizează orice mișcare. Fetița poate lua oricând legătură cu ai ei.

Sofia: “Ceasul o avertizează pe mami pe telefon și o avertizează și dacă mă ia cineva. Dacă mă îndepărtez prea tare de mami, mami primește mesaj pe telefon că m-am îndepărtat de ea. Am buton de S.O.S.“.

Mama Sofiei: "Deci în momentul în care copilul depășește perimetrul de 100 de metri, cât îl am eu configurat, primesc un mesaj pe telefon. Îmi arată exact zona unde este, în preajma cui este. Pornesc aplicația, se aude tot ce se vorbește în jurul copilului. 300 și ceva de lei a fost".

Reporter: "Folositor?".

Mama Sofiei: "Daaaa, util, extrem!".

Părinții pot alege de pe piață gadgeturilor brățări de tracking, medalioane inteligente, brelocuri și chiar abțibilduri care se pot lipi pe haine sau pe piele. Desigur pot alege și metodele clasice: îi supraveghează non-stop sau stabilesc cu ei un loc de întălnire în caz că se pierd.

Turist: "Niciodată nu-i lasăm nesupravegheați, cu toate că sunt mari. Întotdeaua e un pericol pentru cei mici".

Turist: “Am scapăt-o din ochi și n-a mai știut șezlongul unde e, cu umbrele cu astea. D-aia ne-am și apropiat de salvamar cu șezlongul, să fim cât mai aproape de el. În caz că o supraveghem noi, o supraveghează și dânsul de sus”.

15 copii s-au pierdut de părinți numai în ultimele două săptămâni.

Bogdan Vartan, salvamar Mamaia: “În fiecare zi, cam de două ori pe zi, chiar de trei ori, vin părinții la noi. Sunt și acele brățări care se pot cumpăra și care trebuie să scrie numele copilului sau a părintelui și un număr de telefon”.

Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța: “În cazul în care își pierd copiii pe plajă, părinții pot fi sancționați pentru nesupravegherea minorului, iar sancțiunea este cu amendă în valoare cuprinsă între 100 și 500 de lei“.

În sezonul estival 2019, polițiștii au primit 54 de sesizări privind dispariția unor copii pe plajele românești.


VIDEO PROTVPLUS.RO