Bihorul vrea să devină primul judeţ din România care are propria companie de transport aerian
Bihorul se pregăteşte să devină primul judeţ din România care are o companie proprie de transport aerian.
Autorităţile vor să cumpere două aeronave care să zboare pe ruta Oradea - Bucureşti şi către două destinaţii din Europa. Zborurile ar urma să înceapă cel mai devreme în toamna anului viitor şi vor fi cel puţin trei pe zi spre Capitală. Destinaţiile din Europa nu au fost încă stabilite.
Planurile pentru înfiinţarea companiei aeriene deţinută de autorităţile din Bihor sunt avansate. Consiliul Judeţean şi cel Municipal din Oradea i-au aprobat deja funcţionarea.
Urmează să fie cumpărate două aeronave.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor: „Efectuăm nişte studii de piaţă care să ne spună ce aeronave s-ar potrivi, din punct de vedere al tipului de aeronavă, al numărului de pasageri care pot fi îmbarcaţi, să opereze de pe Aeroportul Oradea în următorii ani şi studiem, în pasul al doilea, cum putem prelua aceste aeronave, într-o formă directă sau leasing”.
Compania aeriană a autorităţilor din Bihor ar urma să asigure zboruri regulate Oradea - Bucureşti şi către două destinaţii europene.
Florin Birta, primarul din Oradea: „Am copiat un model care funcţionează în Danemarca, un orăşel de aproximativ 100.000 de locuitori. Am văzut cum funcţionează acea companie, cum operează zborurile între orăşelul respectiv şi capitala Danemarcei şi am realizat că şi noi putem face acest lucru”.
Costurile cu funcţionarea companiei aeriene nu au fost calculate încă de autorităţile din Bihor. O estimare urmează să fie făcută în septembrie. Cei din Consiliul Judeţean spera însă şi în sprijinul invesitorilor locali.
Valeriu Trip, manager de fabrică: „Sunt foarte dispus la asemenea lucru, pentru că este un lucru benefic pentru Oradea”.
Carol Ardeleanu, director de firmă de electronice: „Noi, până acuma, foloseam ca punct de plecare şi venire aeroportul din Cluj, din Timişoara şi din Debrecen, dar ne-ar facilita un punct în Oradea. Foarte, foarte, foarte mare ajutor pentru business-ul nostru, deoarece toţi clienţii noştri sunt în străinătate”.
Autorităţile din Bihor spun că prin înfiinţarea companiei aeriene va fi sprijinit şi turismul local.
Romeo Ionescu, manager de hotel: „Industria ospitalităţii din Oradea, ei au mare nevoie de aşa ceva, dar, de trei ani încoace, de când Oradea s-a dezvoltat turistic foarte mult, şi pentru turismul de leasure ar fi... E clar că o să ne ajute foarte mult”.
Compania locală de transport aerian din Bihor nu va urmări, neapărat, un profit - spun autorităţile. Un an ar putea merge chiar în pierdere. Primele curse ar urma să fie programate în toamna anului viitor.
Sursa: Pro TV
Etichete: oradea, bihor, companie aeriana, ilie bolojan,
Dată publicare:
09-08-2021 19:35