Bicicliștii care folosesc telefonul în trafic vor fi sancționați. Ce amenzi riscă
Pentru prima dată în România, un text legislativ vorbeşte şi despre amendarea bicicliştilor, care folosesc telefonul în trafic.
Aşadar, în trei săptămâni, umăr la umăr cu şoferii, şi aceştia vor fi sancţionaţi cu până la 1.160 de lei. Situaţia rămâne neclară, doar în cazul celor care circulă pe trotinetă. Deşi sunt tot mai mulţi pe străzi, iar accidentele în care sunt implicaţi sunt tot mai violente, Poliţia Romană nu a finalizat încă un proiect, care să cuprindă măsuri de siguranţă pentru ei.
Între 870 de lei şi 1.160 lei! Atât vor plăti bicicliştii care sunt prinşi de poliţişti că vorbesc la telefon sau pur şi simplu, ţin dispozitivul în mână, filmează ori fac poze atunci când sunt în trafic.
Biciclist: Nu e ok să vorbeşti la telefon indiferent că eşti pe biclă, pe scuter sau cu maşina.
Reporter: Tu mai foloseşti telefonul când eşti pe biciceltă?
Biciclist: Da, dar încerc să mă opesc puţin ca să dau mesaje.
Reglementările vor intra în vigoare din 12 octombrie.
Cristian Andrieș, Direcția Rutieră: "Într-adevăr este precizat expres că această sancţiune urmează să fie aplicată şi celor care nu au permis, inclusiv bicicliştilor."
Tot de atunci şoferii vor avea aceeaşi soartă. În plus, cei care folosesc telefonul la volan iar, în paralel, încalcă orice altă regulă de circulaţie, rămân fără permis. Sunt însă în continuare în afara legii cei care merg pe trotineta electrică. Autorităţile nu au făcut până acum o lege care să cuprindă norme de siguranţă şi pentru ei.
Reporter: Simţi nevoie de nişte reguli în plus?
Trotinetist: Înţeleg că poliţia nu are ce să le facă celor de pe trotinetă, în acest sens. Da, ar fi bine să ne educăm cu toţii.
Trotinetistă: E cam greu pe carosabil să mergi printre maşini, oricum e o ură a taximetriştilor pentru trotinetisti. Şi oricât de atent eşti, este nevoie de nişte reguli pentru toată lumea.
În Parlament, a fost depus deja un proiect care ar putea să transpună şi într-o lege conceptul de trotietă. Printre altele, proiectul îşi dorește ca cei care merg pe trotinetă să aibă cel puţin 14 ani şi să poarte cască. Deocamdată, propunerea se discuta în comisii.
Discuţii sunt şi la Poliţia Romană.
Cristian Andrieș: În acest moment se lucrează la un proiect care să fie pus în transparenţă şi să îşi urmeze cursul.
În primele opt luni ale acestui an, Brigada Rutieră din Bucureşti a înregistrat 28 de accidente în care eu fost implicate persoane care erau pe trotinetă. Multe s-au fost încheiat cu victime.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!