Bibliotecile din țară, părăsite de cititori. Unele au trecut la formatele digitale, adaptându-se în pandemie
Pandemia a redus şi numărul de cititori din bibliotecile clasice, aşa că, într-un efort de adaptare, multe astfel de instituţii din ţară le oferă cititorilor resurse digitale, care pot fi accesate şi de pe tablete.
Pe de altă parte, potrivit Institutului Naţional de Statistică, anual 200 de biblioteci se închid, majoritatea din mediul rural.
Biblioteca Universităţii Politehnica Timișoara are din această săptămână peste 35.000 de cărţi disponibile în format electronic. La acestea au acces gratuit studenţii, angajaţii universităţii, dar şi doctoranzii.
Mihaela Popescu - şef birou marketing Biblioteca Universității Politehnica Timișoara: „Titluri din domeniile ştiinţelor inginereşti, dar şi din domeniile ştiinţelor medicale, socio-umane, lingvistică, istorie. Era important pentru noi să avem şi acest serviciu"
În ultimul an, bibliotecile s-au confruntat cu o reducere a numărului de utilizatori. Studenţii au încetat să mai vină în sălile de lectură, iar activitatea în secţiile de împrumut a fost mult diminuată.
Agneta Lovasz - director Biblioteca UPT
„Putem să spunem că a scăzut cu 40%, fizic, numărul utilizatorilor care vin în bibliotecă, dar a crescut în acelaşi procentaj utilizarea resurselor electronice "
„Eu sunt student la doctorat, cred că noi chiar am avea nevoie de aceste ebookuri şi de platformele de digitalizare în munca noastră. Chiar e necesar să trecem de la formatul clasic la cel digital" spune un cititor.
Şi la Biblioteca Judeţeană din Timişoara sunt disponibile pentru ebooks sute de cărţi şi colecţii de ziare din trecut. Aici, conducerea bibliotecii a reuşit să îi convingă pe autorii locali să pună la dispoziţie şi variantele digitale ale cărţilor.
Tudor Crețu - director Biblioteca Judeţeană Timiş "Sorin Titel”:
„Cine citeşte, citeşte. Cartea digitală, textul digital, nu uzurpă cartea pe hârtie, cartea în format tradiţional. Este mai degrabă vorba de o surată. Prin urmare sunt două laturi complementare"
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 1990 aveam în România peste 16.000 de biblioteci. Din păcate acum au mai rămas puţin peste 9.000 deschise. Cele mai puţine sunt în zonele rurale aflate în subordinea primăriilor.
Biblioteci în România, potrivit INS.
2016 - 9832
2017 - 9594
2018 - 9479
2019 - 9.222
Tudor Crețu - director Biblioteca Judeţeană Timiş "Sorin Titel”:
„Ține de importanţa efectivă care i se dă sau nu cărţii, în hai să zicem aşa, UAT-ul în cauză. Este bibliotecar cu adevărat sau este bibliotecar doar formal. Şi aici, cercul vicios face să pună problema şi aşa: domne, că nu mai vine nimeni la bibliotecă. Nici nu vin dacă nu promovezi. Dacă nu te ocupi de chestia asta."
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România sunt peste 3 milioane de cititori activi înscrişi la bibliotecile din ţară.
Sursa: Pro TV
Etichete: carti electronice, carte, biblioteca, cititori,
Dată publicare:
28-03-2021 17:58