BBC, despre problema urșilor din România: “Atacurile care stârnesc groaza în toată țara”
O serie de atacuri ale urșilor bruni din România a provocat îngrijorări la nivelul întregii Europe cu privire la faptul că populația celui mai mare carnivor protejat de pe continent crește alarmant de repede, situație greu de controlat.
Jurnaliștii BBC au realizat un documentar pornind de la cazul ursului din Harghita, lovit de mașină și lăsat să agonizeze pe șosea ore în șir, înainte de a fi eutanasiat.
„Populația de urși ar trebui redusă”, a declarat pădurarul Karoly Pal, pentru BBC. „Peste tot pe unde merg în această zonă (n.r. Harghita), oamenii se plâng că se tem să mai aisă din sate. Toți se plâng de stricăciunile făcute de urși”.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Jurnaliștii britanici au amintit și de cazul ursului lovit de mașină și lăsat să agonizeze, pe șosea, în Harghita. Animalul a fost păzit de mai mulți polițiști până la sosirea unui medic veterinar, apoi fiind eutanasiat.
Reprezentanţii asociaţiei de vânătoare susţin că astfel de situaţii vor mai avea loc. Zona este considerată culoar de trecere pentru animalele sălbatice care nu au însă ecoducte speciale, iar drumul nu este semnalizat în acest sens.
Ministrul Mediului susţine că urşii nu mai sunt hrăniţi în păduri din 2016, asta în timp ce populaţia a crescut în ultimii ani.
Deocamdată nimeni nu ştie cât de mult. Un recensământ ar putea avea loc până în iunie anul viitor.
Parlamentarii României au aprobat, în septembrie, o lege care permitea vânarea urșilor pe o perioadă de cinci ani, însă decizia a stârnit reacții negative în rândurile activiștilor de mediu. Aceștia au lansat și o petiție care a ajuns la peste 100.000 de semnături.
Localnicii din satele unde apar urșii spun că situația este „mai rea ca niciodată”.
„Avem o mare problemă cu urșii. Anul acesta mi-au ucis patru oi. Toți ciobanii au astfel de probleme. Situația s-a înrăutățit”, a declarat un alt cioban din Harghita, pentru BBC.