Anchetă în cazul ursului lăsat să agonizeze 17 ore pe şosea. Propunerea ministrului Mediului


Ultimul update: Marti 19 Noiembrie 2019 10:52
Data publicarii: Marti 19 Noiembrie 2019 08:18
Categorie: Stiri actuale

Duminică, autoritățile locale au lăsat un urs să agonizeze 17 ore, pe un drum național, iar în urma acestui caz prefectul judeţului Harghita a fost demis.

Animalul fusese lovit de o mașină, iar ministrul Mediului a anunțat că, din primele investigații, în tot judeţul nu se găsea tranchilizant pentru intervenție.

Deşi legea le-ar fi permis, nici jandarmii, nici medicii veterinari, nu au știut ce să facă.

Ministerul Mediului anunță simplificarea procedurilor, pentru că asemenea situații revoltătoare să nu se mai repete. 

Întreaga ţară a urmărit şocată şi revoltata agonia ursului rănit pe drumul naţional 13 A, între Praid şi Sovata, fără ca jandarmii, poliţiştii şi medicii veterinari să intervină în vreun fel.

Ministrul mediului a anunţat demararea unei anchete pentru a afla răspunsurile la mai multe întrebări. De ce autorităţile locale nu l-au tranchilizat? Unde erau angajaţii statului şi funcţionarii care ar fi trebuit să intervină? De ce nu există un singur tranchilizant în tot judeţul?

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: "Nu este normal să nu fie un tranchilizant în tot județul. Medicul veterinar ar fi trebuit să tranchilizeze acel urs, să vadă dacă putea fi salvat. Reprezentatul fondului de vânătoare a venit seara, nu a venit ulterior. El este cel care trebuia să solicite avizul de recoltare."

Solicitarea avizului de recoltare a ajuns la minister abia la ora 11, duminică, după 17 ore de agonie. Ministrul Mediului susţine că nici măcar nu era nevoie de o solicitare. Autorităţile locale, adică medicii DSV, jandarmii şi reprezentanţii ministerului Mediului puteau să stabilească în regim de urgenţă tranchilizarea şi să ia o decizie pe loc.

Până acum, a plătit cu funcţia doar prefectul judeţului Harghita.

Autorităţile intenţionează să simplifice acum legea şi să stabilească timpi de intervenţie. În astfel de situaţii va fi creat un comitet judeţean de urgenţă care ar urma să ia măsuri rapide.

Ursul din Harghita a fost într-un final eutanasiat la recomandarea medicului veterinar care l-a examinat. Ancheta urmează să stabilească dacă decizia a fost corectă.

Deocamdată animalul a fost dus la autopsie şi ar putea fi "valorificat", spun autorităţile locale, fără să precizeze ce înseamnă valorificarea.

Între timp, la numai 50 de kilometri de zona în care a agonizat ursul, au fost depistate alte animale pe marginea drumului, cel mai probabil lovite de maşini. Un pui de urs şi un mistreţ uriaş au fost găsiţi morţi în apropierea localităţii Galesti, judeţul Mureş.

Muica Pompei, director AJVPS Mureş: "Puiul de urs a fost aruncat peste parapet iar mistreţul cred că a avut puterea de a sări peste parapet şi s-a târât până aici."

Szekely Istvan, medic veterinar: "După aspect fiziologic este pui de urs mort de cel puţin 4 zile, s-a mai găsit în urmă şi ceva … în parcare tot un pui de urs de mărimea asta în parcare tot lovit de maşină."

Şi în aceste cazuri animalele moarte au fost transportate la Direcţia Sanitar Veterinara Mureş, pentru autopsie iar poliţiştii au demarat anchete. Deocamdată nu au fost identificaţi şoferii implicaţi în accident.

Reprezentanţii asociaţiei de vânătoare susţin că astfel de situaţii vor mai avea loc. Zona este considerată culoar de trecere pentru animalele sălbatice care nu au însă ecoducte speciale, iar drumul nu este semnalizat în acest sens.

Ministrul Mediului susţine că urşii nu mai sunt hrăniţi în păduri din 2016, asta în timp ce populaţia a crescut în ultimii ani.

Deocamdată nimeni nu ştie cât de mult. Un recensământ ar putea avea loc până în iunie anul viitor.

Tags: urs,

VIDEO PROTVPLUS.RO