Bătrânii și copiii fără ajutor, afectați de scăderea donaţiilor pentru ONG-uri
Criza financiară generată de cea sanitară îi afectează din păcate și pe cei care vor să facă bine.
Sunt momente de cumpănă pentru multe dintre asociațiile non-profit care îngrijesc bătrâni și copii sărmani. Firmele, care altădată le susțineau financiar, se luptă la rândul lor să supraviețuiască.
Au scăzut donațiile și sponsorizările
Adela Florean are în Cluj-Napoca o asociație care se ocupă de copii din familii sărace sau dezorganizate. De la început a fost susținută din donații și sponsorizări, dar acum trece prin cea mai grea perioadă. A cerut ajutorul a peste 30 de companii, însă...
Adela Florean, Asociația Căsuța Bucuriei: "De la o parte din ele n-am primit niciun răspuns. Și o parte din ele ne-au spus că au redirecționat toată suma pe acest an către spitale."
Probleme sunt și la alte centre. Ca să poată continua activitatea, această asociație a căutat sponsori în străinătate.
Iuliana Molnar, Asociația Aksza: "Când suntem la limită, scriem și, cât poate, atât ne ajută. În România, nu prea am găsit și, cum e perioada cu covidul, nici nu cred că sunt firme care ne-ar putea ajuta."
Donațiile de alimente, în scădere
Și sărmanii care se bucurau de o masă caldă sau de un pachet cu alimente suferă.
Lucian Pârvu, Asociația Misionarii lui Padre Pio: "Am avut un număr de 50 de familii care primeau lunar un pachet alimentar. În ultimele luni, numărul lor a scăzut la 30 și acum la 20 de familii. Este o perioadă unică în istoria asociației."
Multe companii exclud deocamdată sponsorizările și tot mai puține mai găsesc resurse pentru a sprijini ONG-urile.
Managerul unei firme de catering spune că în ultima perioadă a putut să suporte doar o parte din costurile cu mâncarea pentru beneficiarii unor asociații.
Corina Clonda, manager firmă de catering: "Toți trecem printr-o perioadă mai grea, sunt de acord, dar depinde de cum privești lucrurile."
”Economia a fost carantinată”
Cu mari eforturi, administratorii unei firme IT au luat decizia să ajute în continuare.
Manager firmă IT: ”Am luat decizia să continuăm să donăm pentru acești copii, pentru că îi vedem de trei ani de zile cum evoluează, cum cresc frumos, într-un mediu stabil"
Specialiștii în economie spun că în această perioadă dificilă din punct de vedere financiar toate bugetele sunt strict calculate.
Flavius Rovinaru, expert în economie: "Economia a fost carantinată. Firmele și-au direcționat majoritatea sumelor de bani către ceea ce înseamnă partea de supraviețuire și de derulare a activității."
În prezent, sunt sute de ONG-uri care au nevoie de fonduri pentru a îngriji în continuare persoanele defavorizate.