Bunicii din viitor. Bătrânii de la sat conduc scutere și triciclete electrice: ”Merge tare!”
Căruțele trase de cai sunt de acum amintire pe ulițele României. Bătrânii au trecut la următorul nivel și folosesc scutere sau trotinete electrice, făcute special pentru cei care de la o vârstă încolo abia mai pot să meargă pe jos.
Scuterele le-au primit în general de la copiii care lucrează în străinătate și sunt motive de fală, cu cât sunt mai iuți și mai moderne.
De doi ani, două bunici simpatice foc nu mai merg pe jos până la biserica din Hălăucești și nici măcar până la magazinul din sat.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
„Numai că a ei merge mai repede, câteodată mi-e ciudă pe ea”, glumește una dintre bătrâne.
Reporter: Ce viteză prinde jucăria?
Maria Pitiliuț, pensionară: „Dar eu știu? Merge tare! Când m-am suit prima dată, am zis: de acum înainte zbor și zbor când mă duc! Eu ocolesc, trec înainte și mă duc, și ele strigă după mine, auteoo cum se bagă!"
Din urmă, o prinde însă tanti Eugenia.
„Prindeți viteză?” „Ultima viteză!" spune Eugenia Magdici.
Comunele din județul Iași sunt pline de astfel de scutere.
„Asta-i cheia de contact, ca la mașină, pui contactul, iei contactul" explică un pensionar.
Un drum pe care Valerică Ciobanu l-ar parcurge pe jos într-o oră s-a redus acum la 15 minute. La 82 de ani, omul nostru nu mai iese pe poartă fără scuterul electric. I l-a trimis fiul său, din Anglia, în urmă cu 3 ani.
Valerica Ciobanu, pensionar: „Nu mai este moda căruței, căruța o trage calul, căruia trebuie să îi dai mâncare".
În localitatea Sarichioi din Delta Dunării se poartă tricicletele. Îmbrăcate în port tradițional lipovenesc, femeile în etate nu se mai dezlipesc de aceste vehicule electrice.
Reporter: Bună ziua, de unde veniți?
Pensionară: „De la biserică. Nu putem să mergem și am cumpărat triciclete. La astea nu trebuie nici benzină, nici motorină, nimic, încărcăm la priză și gata".
Prețul unei triciclete electrice pornește de la două mii de lei, însă în funcție de dimensiunea bateriei și de autonomia acesteia poate urca până la două mii de euro.