Bate vântul în stațiunile montane din România. Cât costă în 2022 o noapte de cazare la munte
În plin sezon de concedii, prin stațiunile de munte bate vântul. Nu vorbim de condiții meteo neprietenoase, ci de numărul foarte mic de turiști.
Cozile din alți ani de la telegondolă le mai vedem doar în weekend. În rest hotelierii, se uită lung după grupurile răzlețe de oameni. Preturile mari de la noi, dar și libertatea de a pleca din țară i-au făcut pe români să opteze pentru alte destinații.
La poalele munților Bucegi erau vremuri când să urci cu telecabina la Babele sau la Sfinx însemna să aștepți ore întregi la rând.
Citește și Topul celor mai bune licee din Brașov în 2022, după rezultatele de la repartizarea computerizată
Sorin Paul, turist: „Am înțeles că e 170 de persoană. Pentru trei persoane, mai bine te duci cu avionul până la Paris.”
Reporter: Vreți să urcați?
Turist: „Nu, la prețurile astea nu o să urc.”
Turistă: „Ținând cont că s-au scumpit toate, n-ar trebui să ne mire că s-a scumpit și telecabina.”
În timp ce terasele sunt goale, câțiva turiști preferă să stea pe iarbă și să admire Crucea de pe Caraiman cu un sandviș în mână, adus de acasă.
Vasile Chiriță, comerciant: „Vin, se uită, trag de copii să nu ia o jucărie și asta e.”
Pe străzile din Sinaia, cea mai aglomerată dintre stațiuni, ajung în timpul săptămanii 3.000 de turiști. Numărul se dublează doar în weekend.
Petrică Beldiceanu, turist: „Acum, pentru o săptămână, e acceptabil ca și preț, dar oricum nu e ca anul trecut. Noroc că am pus rezervă deoparte.”
Reporter: Cam cu cât e mai scump?
Turist: „Păi cu vreo 25-30%.”
Hotelierii susțin, însă, că nu au mărit prețurile.
Ciprian Stanciu, administrator de hotel la Sinaia: „Dacă vorbim despre luna iulie 2022, noi suntem undeva la 50% față de iulie 2021. Venim cu oferte speciale, adaugăm lângă servciciile de cazare masă, închiriere de echipament sportiv.”
La Sinaia, pentru o noapte de cazare, o să dați macar 150 de lei, însă cea mai scumpă cameră poate să fie și 1.000 de lei.
În cazul în care vreți să faceți un drum dus-întors cu telegondola până la cota 2.000, pregătiți 95 de lei pentru un adult și 60 de lei pentru un copil.
Turiști puțini și pe Transalpina
E pustie și Transalpina. Puținii vizitatori sunt interesați de peisaj, nu de suveniruri.
Cabanierii spun că sezonul a început atât de prost, încât au fost nevoiți să dea oameni afară.
Constantin Pănescu, administratorul unei pensiuni din Rânca: „Mese goale, terasa goală, barul gol, pizzeria goală. Săptămâna trecută am desfăcut trei contracte de muncă, angajasem și studenți.”
Alex Ducu, administrator de parc tematic: „Ne putem da seama după rețelele de socializare unde se află toți turiștii. Foarte mulți Bulgaria, Grecia, Spania.”