Banner la depunerea de coroane in memoria eroilor: Intrebati-l pe Iliescu cine a deturnat Revolutia
Revolutionarii care participa sambata, in Capitala, la ceremoniile depunerii de coroane in memoria eroilor din 1989 au afisat bannere cu mesaje ca "Intrebati-l pe Iliescu cine a deturnat Revolutia.
Organizate de Ministerul Apararii Nationale si Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, ceremoniile militare au inceput dimineata, la Cimitirul Eroilor Revolutiei. Acolo, s-a intonat imnul Romaniei, a avut loc o slujba de pomenire a eroilor si au fost depuse coroane de flori, in prezenta a cateva zeci de persoane, intre care rude ale victimelor din decembrie 1989.
In jurul orei 12.30, ceremoniile s-au mutat la troita din Piata Universitatii, unde circulatia a fost restrictionata temporar pe bulevardul Nicolae Balcescu, sensul spre Piata Romana. La eveniment au participat militari din Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul" si aproximativ 100 de persoane, intre care si un grup de revolutionari, cu doua bannere. Pe unul dintre acestea era scris mesajul "Nu mistificati isoria recenta, domnilor istorici. Intrebati-l pe Iliescu cine a deturnat Revolutia din decembrie 1989, cine sunt vinovatii pentru victime, cine sunt vinovatii pentru mineriade, cand se vor repara prejudiciile. Vrem adevarul. Semnat: Un supravietuitor", iar prin celalalt banner se cerea "lustrarea clasei politice instalate dupa '89".
Si in Piata Universitatii, depunerea coroanelor a fost precedata de o slujba religioasa. In momentul in care militarii au inceput sa depuna coroane langa lumanarile aprinse tot in memoria erorilor, cateva persoane au inceput sa strige "Rusine sa va fie!", fiind interpelate de alte voci din multime - "Ba, suntem romani, n-avem cum sa spunem asta".
Ceremonii similare sunt programate, tot sambata, la placa de comemorare din fata Salii Dalles, unde, inca de dimineata, au fost aprinse lumanari pentru cei cazuti in decembrie 1989. Ulterior, vor fi depuse coroane si la troita din Piata Romana.
Duminica, vor fi depuse coroane la Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revolutiei din Piata Revolutiei si la sediile radioului si televiziunii publice, iar luni, in organizarea Jandarmeriei Romane, la Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul "Henri Coanda".
Revolutia din 1989, care a dus la caderea regimului Ceasescu, a inceput in Timisoara, la jumatatea lunii decembrie, cu proteste fata de incercarea autoritatilor de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Manifestatiile de strada, la care autoritatile au ripostat inclusiv cu focuri de arma, s-au transformat in protest fata de regimul dictatorial, al carui ecou a ajuns in Bucuresti in 21 decembrie. Atunci, dupa o adunare populara la care Nicolae Ceausescu spera sa calmeze spiritele anuntand cate 100 de lei in plus la salariile clasei muncitoare, mii de bucuresteni au protestat in centrul Capitalei, miscarea de strada fiind reprimata cu gloante si arestari.
O zi mai tarziu, in 22 decembrie, bucurestenii au iesit din nou in strada, in numar mult mai mare, estimat la cateva zeci de mii, care au ocupat piata din fata Comitetului Central al Partidului Comunist si l-au determinat pe Ceausescu sa paraseasca sediul CC cu un elicopter.
Dupa fuga dictatorului, manifestantii au ocupat atat Comitetul Central, cat si sediul televiziunii publice, in jurul orei 12.30, acesta fiind momentul - considerat simbolic - al victoriei Revolutiei. Din seara zilei de 22 decembrie, starea de euforie generala a fost inlocuita de haos odata cu atacarea cu focuri de arma a unor institutii publice de catre indivizi necunoscuti, numiti generic "teoristi". Timp de cateva zile, strazile din Bucuresti, dar si din multe orase din tara, au fost patrulate de militari si voluntari, iar schimburile de focuri cu "teroristii" au facut victime.
Razboiul de strada cu inamici a caror identitate ramane si astazi, cel putin in parte, necunoscuta s-a incheiat in 25 decembrie, cand Nicolae Ceausescu si sotia lui, Elena, prinsi la Targoviste, au fost executati in urma unui proces sumar judecat de un tribunal militar.