Banksy de România. Cum au ales să protesteze tinerii împotriva lipsei infrastructurii
Tinerii români protestează prin culoare şi atrag atenţia asupra inegalităţilor sociale.
Este vorba despre artişti, care pictează tot soiul de mesaje pe clădiri, în special în zonele defavorizate. Ei reclamă printre altele, lipsa infrastructurii sau nevoia de educaţie. În fiecare caz, proiectele au fost făcute cu acordul autorităţilor.
Adrian are 29 de ani şi crede că tinerii pot schimba societatea, dacă se implică. El şi colegii săi au creat proiectul InZiderabilii şi au adus culoare pe zidurile din vecinătatea unui cartier sărăcăcios.
Adrian, iniţiator proiect: Am încercat să ating nişte subiecte care sunt neglijate. Acum rămâne la latitudinea autorităţilor ce măsuri vor lua.
În proiect sunt implicaţi 11 artişti care au pictat aproape 3 luni. Pe zidul care se întinde pe o distanţă de aproape 500m sunt ilustrate peste 50 de lucrări care conţin mesaje cu carácter social.
Proiectul, în valoare de 51.000 de lei, a fost finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, însă artiştii nu au cerut niciun ban.
Dragoş Grafu, artist: "Toate desenele sunt un reminder pentru privitor."
Într-o altă zonă din oraş, o asociaţie, împreună cu municipalitatea, încearcă să alunge griul de pe clădirile comuniste tot prin prictura.
Tot aşa a fost refăcut şi căminul cultural din comuna Filipeşti, judeţul Bacău. Desenatorii au umplut clădirea cu scene din piesele jucate de Radu Beligan. Localitatea este şi locul de naştere al marelui artist.
Gabriela Aanei, director școală gimnazială Filipeşti: "De când a fost casa de cultură pictată în acest fel s-au înmulţit şi activităţile culturale pe care le organizăm în această casă de cultură."
Adrian Netedu, sociolog: "Exista diferite forme de protest pe care tinerii le iniţiază, sunt în underground, iar în timp sunt acceptate, incluse în cultura de masă."
Sebastian Buragă, purtător de cuvânt Primăria Iaşi: "Au nevoie de autorizaţie. Dacă ne uităm în legea Urbanismului, practic se modifica faţadă. Legea impune aprobare. "
La Medgidia, trecerile de pietoni sunt purtătoare de mesaje. Nu este vorba despre o mişcare artistică, ci despre una de conştientizare.
Simona Rădulescu, manager proiect: "Prin spatele dumneavoastră a trecut acum un tânăr care se uita în telefon şi avea şi căştile pe urechi. Ce îi poate transmite un astfel de mesaj care este scris pe o astfel de trecere? Asta a fost şi gândirea în momentul în care eşti conectat şi atenţia îţi este atrasă auditiv, vizual să te îndrepţi spre pasi … asigură-te şi lasa telefonul."
Iar la Constanța este în teste o zebră proiectată să se aprindă în momentul în care trec oamenii. În restul timpului, sistemul cu led este intermitent.