Un posibil interviu extrem de rar cu artistul Banksy, descoperit după 16 ani


Ultimul update: Sambata 06 Iulie 2019 16:10
Data publicarii: Sambata 06 Iulie 2019 16:05
Categorie: Stiri externe
banksy

O înregistrare a unui interviu extrem de rar în care se presupune că apare Banksy, artistul urban din Marea Britanie a cărui identitate este învăluită în mister, a fost descoperită în arhiva unui post de televiziune britanic, informează joi Press Association

Interviul, acordat postului de televiziune ITV News, a fost filmat înaintea expoziţiei sale cu lucrări graffiti ''Turf War'' din 2003, scrie Agerpres. Imaginile îl înfăţişează pe artistul britanic în timp ce realizează un stencil înfăţişând o insectă neagră pe un perete şi pictând imaginea unui bebeluş însoţită de textul scris cu majuscule ''KILL MORE''.

Ambele creaţii i-au fost atribuite de multă vreme lui Banksy.

În înregistrarea cu o durată de două minute, realizată de corespondentul ITV News Haig Gordon, în prezent retras din activitate, artistul vorbeşte timp de 35 de secunde. Banksy poartă o şapcă de baseball şi un tricou care îi acoperă partea inferioară a feţei, lăsând la vedere doar ochii, sprâncenele şi fruntea.

"Mi-am ascuns faţa pentru că nu poţi fi un artist de graffiti şi, în acelaşi timp, o persoană publică", îi spune el lui Gordon. "Aceste două lucruri nu se împacă bine împreună".

Înregistrarea a fost descoperită de corespondentul Robert Murphy, de la postul de televiziune ITV News cu sediul în Bristol, care a realizat recent un material filmat despre lucrarea lui Banksy ''Devolved Parliament'', expusă la Muzeul din Bristol.

După difuzarea acestui material, reporterul a cercetat arhivele postului de televiziune şi a fost surprins să descopere în catalog o referinţă bibliografică sub denumirea ''Interviu cu Banksy''. Murphy a solicitat apoi acces la materialul de arhivă, transferat ulterior pe suport digital, de la un depozit aflat în Londra.

Murphy l-a contactat apoi pe Gordon, care uitase că îl intervievase pe Banksy înaintea expoziţiei ''Turf War'' din Dalston din nord-estul Londrei, în iulie 2003.

"I-am văzut faţa. Singura problemă este că nu îmi pot aduce aminte cum arată'', a declarat Gordon pentru ITV News. "Nu cred că aş putea da vreo informaţie despre felul cum arată. Nu-i aşa că e groaznic?"

"Era relaxat, liniştit, prietenos. Începuse să-mi placă. Mi-era teamă că este genul de artist preţios, dar a fost foarte agreabil". "Nu am niciun indiciu pe baza căruia să apreciez dacă era cu adevărat Banksy sau nu", a continuat Gordon.

"Părea un eveniment organizat. Agentul său de presă era un agent obişnuit, care nu ar fi făcut vreo farsă presei".

Înregistrarea este ''într-adevăr neobişnuită'' şi ''foarte, foarte rară'', potrivit lui Richard Jones, directorul editurii Tangent Books, care a publicat mai multe cărţi despre Banksy şi arta stradală din Bristol.

"Anonimitatea este un lucru foarte, foarte important pentru el", a spus Jones.

"Deseori mă întreb cum este să-ţi trăieşti viaţa în mod anonim. E ciudat probabil să utilizezi mai multe strategii pentru a-ţi ascunde identitatea. Mă întreb cum se simte în pielea celui mai faimos artist contemporan din lume, despre care însă nimeni nu ştie nimic, în afara unui cerc restrâns de oameni".

banksy Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Notre Dame
Lucrările de reconstrucție la Catedrala Notre Dame au fost amânate. Motivul deciziei
Două avioane s-au prăbușit în aceeași regiune, la o oră şi jumătate distanță
Roma, scena unor conflicte între imigranţi şi forţele de ordine. Au fost vizați și români
Crater imens pe autostradă, din cauza ploilor. Cum a fost rezolvată problema
Dosarul finanțării Ligii de către Rusia. Un apropiat al lui Salvini, audiat de procurori
Grecia, vizată de un nou cod de ploi torențiale și furtuni. Zonele afectate
Pentagon
Pentagonul are al treilea şef interimar în jumătate de an. Scrisoarea lui Trump
Populară insula turistică din Indonezia, afectată de un cutremur puternic
Trump, către adversari: ”Dacă îți urăști țara, dacă nu ești fericit aici, poți să pleci”
Raport ONU: tot mai multe persoane sunt afectate de foamete
Erdogan continuă să sfideze SUA. Planul pus la cale împreună cu Rusia
Arsenal de război, confiscat de polițiști de la simpatizanți ai extremei drepte în Italia