Un posibil interviu extrem de rar cu artistul Banksy, descoperit după 16 ani

Ultima actualizare: 06-07-2019 16:10
banksy

O înregistrare a unui interviu extrem de rar în care se presupune că apare Banksy, artistul urban din Marea Britanie a cărui identitate este învăluită în mister, a fost descoperită în arhiva unui post de televiziune britanic, informează joi Press Association

Interviul, acordat postului de televiziune ITV News, a fost filmat înaintea expoziţiei sale cu lucrări graffiti ''Turf War'' din 2003, scrie Agerpres. Imaginile îl înfăţişează pe artistul britanic în timp ce realizează un stencil înfăţişând o insectă neagră pe un perete şi pictând imaginea unui bebeluş însoţită de textul scris cu majuscule ''KILL MORE''.

Ambele creaţii i-au fost atribuite de multă vreme lui Banksy.

În înregistrarea cu o durată de două minute, realizată de corespondentul ITV News Haig Gordon, în prezent retras din activitate, artistul vorbeşte timp de 35 de secunde. Banksy poartă o şapcă de baseball şi un tricou care îi acoperă partea inferioară a feţei, lăsând la vedere doar ochii, sprâncenele şi fruntea.

"Mi-am ascuns faţa pentru că nu poţi fi un artist de graffiti şi, în acelaşi timp, o persoană publică", îi spune el lui Gordon. "Aceste două lucruri nu se împacă bine împreună".

Înregistrarea a fost descoperită de corespondentul Robert Murphy, de la postul de televiziune ITV News cu sediul în Bristol, care a realizat recent un material filmat despre lucrarea lui Banksy ''Devolved Parliament'', expusă la Muzeul din Bristol.

După difuzarea acestui material, reporterul a cercetat arhivele postului de televiziune şi a fost surprins să descopere în catalog o referinţă bibliografică sub denumirea ''Interviu cu Banksy''. Murphy a solicitat apoi acces la materialul de arhivă, transferat ulterior pe suport digital, de la un depozit aflat în Londra.

Murphy l-a contactat apoi pe Gordon, care uitase că îl intervievase pe Banksy înaintea expoziţiei ''Turf War'' din Dalston din nord-estul Londrei, în iulie 2003.

"I-am văzut faţa. Singura problemă este că nu îmi pot aduce aminte cum arată'', a declarat Gordon pentru ITV News. "Nu cred că aş putea da vreo informaţie despre felul cum arată. Nu-i aşa că e groaznic?"

"Era relaxat, liniştit, prietenos. Începuse să-mi placă. Mi-era teamă că este genul de artist preţios, dar a fost foarte agreabil". "Nu am niciun indiciu pe baza căruia să apreciez dacă era cu adevărat Banksy sau nu", a continuat Gordon.

"Părea un eveniment organizat. Agentul său de presă era un agent obişnuit, care nu ar fi făcut vreo farsă presei".

Înregistrarea este ''într-adevăr neobişnuită'' şi ''foarte, foarte rară'', potrivit lui Richard Jones, directorul editurii Tangent Books, care a publicat mai multe cărţi despre Banksy şi arta stradală din Bristol.

"Anonimitatea este un lucru foarte, foarte important pentru el", a spus Jones.

"Deseori mă întreb cum este să-ţi trăieşti viaţa în mod anonim. E ciudat probabil să utilizezi mai multe strategii pentru a-ţi ascunde identitatea. Mă întreb cum se simte în pielea celui mai faimos artist contemporan din lume, despre care însă nimeni nu ştie nimic, în afara unui cerc restrâns de oameni".

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO