Bani pentru montarea de garduri electrificate. Ce sume pot primi cei care trăiesc în localități frecventate de urși
Pentru a limita cât mai mult daunele provocate de urși, Ministerul Mediului dă 70 de milioane de lei pentru montarea de garduri electrificate sau alte dispozitive care să înlăture sălbăticiunile.
Pot lua bani atât persoanele fizice, cât și autoritățile locale. Acolo unde sunt deja montate astfel de sistemese văd rezultatele.
În Băile Tușnad, stațiune des frecventată de urși, 60% dintre gospodării sunt împrejmuite cu garduri electrificate. Autoritățile locale au montat astfel de dispozitive inclusiv în jurul tomberoanelor din apropierea caselor și blocurilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Înainte, urșii veneau în oraș aproape seară de seară.
Femeie: „Acum suntem liniștiți. Atunci toată noaptea stăteam în gardă, tot timpul".
R: De cât timp aveți gardurile montate?
Bărbat: „De trei ani”.
R: Sunt eficiente?
Bărbat: „Da. Că nu intră. Simte că pișcă".
Exemplul ar trebui urmat mai ales în zonele unde sălbăticiunile ajung des. Administrația Fondului de Mediu dă 70 de milioane de lei pentru cumpărarea și montarea de garduri electrificate sau alte dispozitive pentru îndepărtarea animalelor.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Să aplice! Să trimită cereri de finanțare, să solicite sprijinul. În cazul în care fondurile nu vor fi suficiente atunci cu siguranță vom suplimenta bugetul. Perioada de depunere o să fie în luna aprilie".
Se vor putea înscrie atât persoane fizice, cât și administrații publice. De pildă, cei din prima categorie pot lua până la 15.000 de lei.
Butyka Zsolt, primar Tușnad: „100% că o să depunem și noi proiecte. Cine nu are și e în vârstă va fi prioritar. Ne gândim să punem la toată lumea fără excepții".
Cristian Remus Papp, activist WWF România: „Este un lucru extrem de bun. Sperăm că la implementare să se asigure și cursuri de instalare. Dacă se îngrădesc suprafețe prea mari s-ar crea un efect de barieră în calea deplasării animalelor sălbatice. Deci trebuie gândită foarte bine măsura pentru a nu crea și efecte negative".
Finanțarea programului este nerambursabilă, iar ministrul Mediului susține că dacă va exista interes va continua și în anii următori.
Doritorii trebuie să depună mai multe acte, între care și o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă de ce au nevoie de astfel de sisteme.