Bani pentru încălzire de la Guvern pentru 16 orașe. Cum explică premierul decizia de a nu da nimic Bucureștiului
16 orașe, printre care Timișoara, Iași și Craiova, primesc de urgență bani pentru sistemul de încălzire.
Primăriile au acces la 250 de milioane de lei, pentru a-și acoperi până la jumătate din costurile cu încălzirea pe cărbune, păcură, sau biomasă. Banii nu vor acoperi toate lunile de iarnă, așa că edilii, vor trebui să ceară alții. Capitala a solicitat şi ea sprijin, dar a fost refuzată, deşi datoria acumulată de Termoenergetica este uriaşă, iar oamenii tremură în case.
16 orașe din țară, printre care Craiova, Iași, Suceava, Timișoara și Buzău, vor primi de la Guvern 250 de milioane de lei pentru a acoperi până la 50% din fondurile pentru achiziția de cărbune, păcură sau biomasă.
Banii nu sunt însă suficienți pentru acoperirea tuturor costurilor. Numai pentru Iași, unde 23.000 de apartamente sunt branșate la sistemul centralizat, ar fi nevoie în total de 440 de milioane de lei.
Mihai Chirica, primarul din Iași: „Aşteptăm cu nerăbdare, pentru că vrem să deblocăm situaţia plăților şi la nivelul celorlalte proiecte pe care le derulăm. Preţul gigacaloriei a rămas neschimbat, 245,9 lei pe gigacalorie. Avem documentaţia avansată pentru ANRE şi în vederea creşterii tarifului la gigacalorie, începând cu anul 2023.”
La Timișoara, sunt peste 50.000 de apartamente care depind de sistemul centralizat iar primarul Dominic Fritz estimează costuri de 60 de milioane de lei pentru cărbune și biomasă.
Căldura lipsește în multe zone din București
Și Bucureștiul a cerut bani de la Guvern, fără succes însă. Primăria Generală trebuie acum să se împrumute pentru a asigura banii pentru căldură și apă caldă. 600 de milioane de lei a cerut Primăria Capitalei de la Guvern, pentru a plăti datoriile acumulate de Termoenergetica. Din cauza problemelor de rețea și a reparațiilor dese, mii de bucureșteni stau fără apă caldă și căldură chiar și săptămâni în șir.
În țară, diferențele de preț pentru gigacalorie diferă mult. La Suceava, gigacaloria este 240 de lei, la București, 350 de lei, în vreme ce la Constanța costă 450 de lei.
Nicolae Ciucă, prim-ministru: „Banii de la buget să-i dăm pentru o autoritate locală, care putea până în acest moment să rezolve problema, cu certitudine nu-i vom avea.”
Ajutoare vor fi date și pentru agricultorii afectați de costurile uriașe cu energia și de secetă. 16.000 de fermieri vor primi 365 de milioane de lei, sub formă de granturi, pentru fiecare cultură afectată între 30 și 100% de secetă, de la grâu, orz și ovăz, până la rapiță. Ajutorul poate ajunge la 1.500 de lei pentru un hectar compromis total.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: guvern, primaria capitalei, termoficare,
Dată publicare:
17-11-2022 20:01