Baltata romaneasca, inlocuita cu vaca scotiana: kilogramul de muschi vandut cu 50 de euro
Baltata romaneasca are in sfarsit concurenta. Pe dealurile noastre inverzite au inceput sa pasca vacile scotiene din rasa Angus.
Le-au adus aici niste elvetieni, iar ele s-au adaptat fara probleme. Pentru ca se vand foarte bine peste hotare, fermierii romani sunt tentati sa schimbe rasele dornici sa castige si 50 de euro pentru kilogramul de muschi.
Recunoscuta pentru fragezimea ei carnea de vaca din specia angus este tot mai folosita in bucatariile romanesti. "Punem tigaia la incins cu putin ulei, se prajeste pe o parte si pe cealalta. Punem putin unt, adaugam putin coniac, il flambam putin, lasam sa ia un pic de foc, putin rozmarin si condimente. In sosul ce a ramas adaugam smantana lichida si se face un sos care se adauga peste carnea care s-a prajit", asta este una dintre retetele preferate de bucatari.
Pretul pentru o astfel de portie este de aproximativ 80 de lei. Justificat insa, pentru ca pana sa ajunga in farfurie, carnea este lasata si o luna de zile la maturat. Dar cum au ajuns vacile din specia "Angus" la concurenta cu baltata romaneasca? Nimic mai simplu. Cativa elvetieni au adus in urma cu 5 ani, la Sibiu, o suta de vaci. Acum au doua mii.
"Nu e nevoie de investitii mari sau infrastructura comparativ cu cresterea vacilor de lapte", spune Samuel Widmer, manager de ferma."Indiferent cat de mare este cireada e foarte usor de controlat. Muncesti astfel mai putin decat la vacile de lapte", spune Stefan Jung.
Vacile din rasa Angus rezista de la minus 40 pana la plus 40 de grade. "Sporul de crestere este foarte bun, undeva la 1000-1300 de grame zilnic fata de Baltata Romaneasca care are un spor undeva la 800 de grame zilnic", spun medicii veterinari.
Pentru ca cererea de carne este foarte mare in Europa, elvetienii vor ca romanii sa le devina parteneri si sa le livreze cat mai multe animale, iar fermierilor autohtoni le surade ideea.
O vacuta costa undeva intre 1600 si 2000 de euro iar un taur poate depasi 3000 de euro. Ministerul Agriculturii va demara in luna iunie un program prin care vor fi finantate aproximativ o mie de ferme de familie.