Balastieră clandestină în mijlocul Crișului Negru. Reacția muncitorilor când au văzut că vin inspectorii de la Garda de Mediu
Balastieră clandestină într-o arie protejată din județul Bihor. Șantierul era în mijlocul albiei Crișului Negru, iar cei care l-au găsit sunt doi inspectori de la combaterea poluării și braconajului.
Când au zărit autoritățile, muncitorii au scos utilajele din râu și s-au făcut nevăzuți. Apele Române, Garda de Mediu și Poliția fac verificări, iar firma răspunzătoare a fost deja identificată.
Balastiera era situată la nici un kilometru aval de ieșirea din satul Tăut. Utilajele ocupau toată albia Crișului Negru și au săpat adânc după nisip și pietriș. Unul dintre inspectori a filmat tot ce se întâmpla acolo.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Filmare inspector: "Ce fac domnii aici? Ziua în amiaza mare!".
Imediat ce i-au observat pe cei doi inspectori, muncitorii au întrerupt lucrul, iar șoferii basculantelor, care așteptau la încărcat, au făcut cale întoarsă.
Filmare inspector: "Acum se retrag domnii".
Inspectorii au sunat la 112 și au anunțat Garda de Mediu, dar până au venit echipele de control, șantierul s-a golit.
Marius Orbai, Garda de Mediu Bihor: "Din primele verificări rezultă că aceștia nu dețin nici autorizație de mediu pentru această activitate iar, mai mult decât atât, zona în care își desfășoară activitatea este arie protejată. Exploatau ilegal".
Lucrările au distrus albia râului.
Pagube mari și pentru ecosistemul zonei
Horațiu Gherman, inspector Asociația Națională pentru Combaterea Braconajului și Poluării Beiuș: "Aici era albie, aici era apă, unde stăm noi în momentul de față, era firul apei. Eu am 1m 70 cu mâna ridicată. Deci atâta s-a rupt în malul Crișului, ca să se poată face acces spre albia râului".
Pagubele sunt mari și pentru ecosistemul zonei.
Andrei Togor, ihtiolog: "Peștii sunt cei mai afectați. O parte a speciilor nu pot să-și localizeze prada, alții, în momentul în care își depun icrele, acestea sunt acoperite cu sedimente, nu mai pot respira, mor. Vorbim de plante acvatice afectate, de păsări acvatice care nu mai pot să-și localizeze prada”.
Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrația Bazinală Ape Crișuri: "A fost identificată firma, care va suporta toate consecințele, însemnând o amendă de 40.000 de lei".
Potrivit unor surse din anchetă, societatea care a deschis balastiera ar aparține unui om de afaceri cu investiții inclusiv în zona de construcții.