Bacalaureat diferentiat din 2013: examenele vor fi mai grele, materia mai stufoasa. Ce spun elevii
Examenul de Bacalaureat se anunta si mai greu de anul viitor. Daca oficialii vor schimba programa, absolventii de liceu vor avea de studiat materie mai multa, impartita in acelasi numar de examene.
Subiectele ar urma sa fie formulate in functie de profil, iar modificarea vizeaza doar probele scrise, care la anumite specializari pot fi transformate in teste grila. Schimbarile sunt prevazute in legea educatiei si urmau sa se aplice oricum din 2016.
Singura materie obligatorie ramane limba si literatura romana. Iar in functie de profil, unii vor invata mai mult la matematica, fizica si chimie, pe cand altii la geografie, biologie si istorie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Concret absolventii liceelor reale vor sustine un examen scris la matematica si unul combinat din fizica, biologie si chimie. Pana acum proba specializarii se dadea doar la una din aceste 3 materii, dar nu cumulate. Asta inseamna mai mult de invatat.
Acelasi lucru se intampla si la profilul uman: ramane scris examenul de limba straina si apare o proba cumulata din geografie, istorie si stiintele socio-umane.
Modificari vor fi si la liceele tehnologice si de arta. In cazul lor proba specializarii va fi un amalgam din materia specifica liceului.
Pererile elevilor vizati de aceste schimbari sunt impartite. Mihai de exemplu studiaza la Colegiul Mihai Viteazul, cu profil real si nu crede ca va avea suficient timp sa recupereze materia pe care nu a aprofundat-o.
In schimb Gabi invata la Colegiul Viilor, un liceu tehnologic si crede ca i-ar fi mai usor sa sustina bacalaureatul doar la materiile de profil, pentru ca se bazeaza foarte mult pe practica.
Si tocmai pentru ca exista pareri pro si contra, ministrul interimar al educatiei ia in calcul un chestionar pentru elevii de clasa a XI-a si pentru copii.
Modificarile sunt prevazute de legea educatiei si au fost gindite sa intre in vigoare in 2016. Printre tarile din Uniunea Europeana cu un sistem similar se numara Franta, Danemarca si Germania. Probele orale raman neschimbate. Si in noua varianta de Bacalaureat, elevii vor fi testati la romana, competente digitale si o limba straina la alegere.