Bacalaureat 2018. Elevii se pregătesc pentru proba de aptitudini

Dată publicare: 02-02-2018 18:12
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Mai sunt 10 zile până la prima probă de Bacalaureat. Examenul începe, în premieră, cu 3 luni mai devreme decât de obicei şi se anunţă cel mai strict de până acum.

Urmează apoi o perioadă dură pentru elevii de clasa a VIII-a, care vor trece prin evaluarea naţională, la jumătatea lui iunie. Şi şcolarii de clasele a doua şi a patra vor avea câte două testări naţionale.

Tragem linie pe lista celor înscrişi în prima sesiune de bac. Peste 130.000, în toată ţara. În Bucureşti sunt cu 200 de candidaţi mai puţini faţă de 2017.

Majoritatea liceenilor de clasa a XII-a şi-au luat liber cu o zi înainte să înceapă oficial vacanţa, aşa că băncile sunt goale. Urmează o săptămână de relaxare şi recapitulare, iar pe 12 februarie sunt aşteptaţi în clase, la prima probă orală a Bacalaureatului.

Examenul de maturitate începe mult mai devreme, în încercarea de a aerisi perioada verii, aglomerată până acum cu examene. În şcoli se instalează camerele de supraveghere, care vor juca rol de big brother pe durata probelor.

Mihai Manea, vicepreședinte comisie: ''Masurile de securitate sunt absolut identice ca la orice probă scrisă. Candidatul fiind prins poate fi acuzat de fraudă sau tentativa de fraudă şi acest lucru se sancţionează cu eliminarea din examen şi interzicerea dreptului de a participa la două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Probele scrise încep pe 25 iunie, iar rezultatele finale, vor fi afişate pe 9 iulie. Însă primii care vor trece prin uriaşe emoţii vor fi cei de clasa a opta.

Evaluarea naţională, cu teste scrise la română, matematică şi limba maternă începe în dată de 11 iunie. Sistemul pune însă foaia de examen şi în faţa altor juniori.

Florentina Dinică, învățătoare: ”În luna mai se vor desfăşura la nivelul claselor a doua şi a patra examenele de evaluare naţională. Bineînţeles că acest examen nu reprezintă un element de stres pentru ei, fiind doar o verificare a cunoştinţelor.”

Din unghiul şcolarului, lucrurile se văd uşor diferit. ”O să fie greu... Facem şi noi ce ştim! Am putea rămâne repetenţi sau să ne scoată din şcoală”, spun elevii.

În realitate, nu vor primi nici măcar note în catalog. Inspectorii vor să vadă doar cât sunt de pregătiţi.


VIDEO PROTVPLUS.RO