"Baby boom" în România. Specialiștii estimează un număr record de nașteri în acest an
Pentru prima dată după mulți ani, avem semnele unui fenomen „baby boom” în România. Potrivit Institutului Național de Statistică, numărul nașterilor este mai mare de la o lună la alta.
Specialiștii estimează peste 200.000 de nașteri anul acesta, cu un vârf în această vară. Tendința se menține și la nivel european.
Gabriela a născut o fetiță în urma cu o săptămână. Și-a dorit de multă vreme un copil, dar a amânat momentul.
Gabriela Drăgescu, mămică: "Este minunat! Chiar mă simt minunat. Nici nu am putut să mă simt altfel, pentru că atunci când este copilașul în brațe se spune că trece totul și chair așa este".
Și Elena este însărcinată în 16 săptămâni.
Elena Nicolescu, mămică: "Am avut două sarcini și asta să speram că vă fi bine. Ne doream de mult timp".
Medicii spun că asistăm la un fenomen în creștere, stimulat de condițiile speciale din pandemie. De exemplu, la maternitatea Giulești din Capitală sunt peste 15 nașteri pe zi, inclusiv în weekend, față de 8-10 nașteri în anii trecuți.
Diana Comandașu, medic: "Sunt femei tinere majoritatea. Sunt femei la prima naștere, tinere, femei de condiții sociale medii, normale, cu studii majoritatea superioare sau cel puțin liceu, care locueisc în general în București sau în proximitatea Bucureștiului".
De la începutul anului, natalitatea este pe un trend ascendent, iar numărul nașterilor crește de la o lună la alta. În martie de exemplu, s-au născut 13.606 copii, cu 1.790 mai mulţi decât în februarie.
Potrivit Institutului Național de Stastistică, în luna mai s-au născut peste 13.500 de copii, cu 860 mai mulți față de luna aprilie. Restricițiile din perioada pandemiei au condus la o creștere și mai mare a numărului de femei însărcinate, iar specialiștii vorbesc de un nou vârf în perioada iulie – august, cu peste 200.000 de nașteri.
Această creștere a natalității vine după ce 2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1967. Au venit pe lume 161.320 de copii, cu peste 40.000 mai puțini că în 2019.
Se înregistrează și un număr record de nunți, după un an cu restricții.
Manager palatul Ghica: "Mai puțini invitați, 100-150. Trecere spre exterior se schimbă, se cere bufet suedez, nu se mai cere servirea la farfurie. Având curți sutnem într-o permanentă mișcare, dansezi, mănânci, te joci cu copiii, stai în curte, nu mai există să stai la masă 10 ore".
Totuși, în pandemie a crescut și numărul celor care au divorțat, după ce au stat prea mult timp împreună, spun psihologii.