Numărul de nașteri în rândul adolescentelor, în creștere în Venezuela, din cauza crizei de pilule contraceptive

Dată publicare: 10-01-2018 23:10
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Pilule contraceptive

Unul din patru copii născuți în Venezuela aparține unei mame minore, atrage atenția Fondul pentru Populație al Națiunilor Unite, care precizează că țara are cea mai mare rată de naștere în rândul adolescentelor din America Latină.

„Este o situație care s-a înrăutățit în ultimul an. Este dificil mai ales pentru tineri. O cutie de pilule contraceptive costă aproape la fel de mult cât salariul pe o lună al părinților sau chiar dublu”, a precizat Delia Mondragon, vicepreședintele Asocialției pentru Planificare Familială din statul Lara.

De exemplu, în orașul venezuelean Barquisimeto nu se mai găsesc pilule contraceptive pe rafturile farmaciilor de un an. În fiecare zi, oamenii vin să întrebe de ele, însă din cauza lipsei, oamenii sunt nevoiți să se adapteze, scrie BBC News.

„Înainte, veneau doar bărbații să cumpere prezervative. Însă acum le cumpără și femeile, pentru că n-au altă opțiune. Prețul lor a crescut cu 200%”, a spus Margaret Phawan, deținătoarea unei farmacii.

„Este foarte dificil să obținem pilule contraceptive. De cele mai multe ori, nu se găsesc deloc, iar atunci când se găsesc, nu mi le permit”, a spus Darnellys Rodriguez, care a rămas însărcinată pentru prima dată la vârsta de 15 ani.

Din cauza acestui deficit, ea a ajuns acum să aibă trei copii. „Prima mea reacție a fost să plâng”, a mai spus femeia, care trăiește într- baracă alături de cei trei copii și partener.

„Vreau să apelez la sterilizare. Ideea unui alt copil e deja prea mult”, a mai spus Darnellys Rodriguez, ai cărei copii nu au mai primit haine și îmbrăcăminte noi, pentru ca ea să își poată face analizele.

Betsimar Villalobos Reinosa este o altă tânără afectată de criza contraceptivelor. Ea a împlinit 15 ani, iar în două luni urmează să devină mamă. Familia mărturisește că sarcina a fost o surpriză și o dezamăgire.

„Nu am crezut că se va întâmpla. Știu multe tinere care au rămas însărcinate recent din cauza crizei. Unele dintre ele încearcă să găsească bărbați, pentru că sunt înfometate și vor pe cineva care să le asigure un trai decent. Mi-e teamă că după ce nasc, din cauză că se găsesc greu pilule contraceptive și prezervative, aș putea să rămân din nou însărcinată”, a spus Betsimar.

 

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO