Duminica Tomii, sarbatorita de romani: Junii din Brasov s-au intrecut in aruncarea buzduganului
In Duminica Tomii 7 cete de juni calare au coborat cu fala din Scheii Brasovului pastrand astfel frumosul obicei mostenit acum mai bine de un secol de la strabuni.
S-au trezit de cu zori, si-au pus straiele cele bune, au impodobit, caii cu ciucuri si s-au adunat cu mare alai in centrul orasului. Apoi, au incins hora si s-au intrecut in aruncarea buzduganului pentru a-si dovedi puterea.
Calaretii din Scheii Brasovului sunt mandria orasului. Mii de oameni i-au intampinat cu urale si aplauze.
"Sunt 7 grupuri de juni si fiecare cu traditia, cu portul lor. Noi suntem de la 1860 grupul nostru si ducem in fiecare an mai departe obiceiul" au explicat tinerii.
"In fiecare an venim aici si ne uitam ca este foarte frumos, este o sarbatoare a junilor si a bvrasovenilor si merita sa fie vazuta de fiecare om" au mai spus barbatii.
Costumul este incarcat de podoabe, margele si nasturi de argint si costa cel putin 1.500 lei unul."Tinuta o am de la bunicul si vreau sa duc si eu traditia mai departe."
David a fost invatat de mic ca e o mandrie sa ne nasti in Schei acolo unde sunt cei mai vechi dintre brasoveni.
Ca sa fi june trebuie neaparat sa fi din Scheii Brasovului. David si Sebi fac parte din ultima generatie dintr-un lung sir de juni de la 1860.
Odata ajunsi pe cele doua platouri de la Pietrele lui Solomon, junii incep competitia. Cea mai importanta proba este aruncarea buzduganului si doar cei mai puternici participa.
Dupa ce si-au dovedit puterea cele 7 cete de juni, Tinerii, Batranii, Curcanii, Dorobantii, Rosiorii, Albiorii si Brasovechenii s-au pus pe petrecut.