Azilele groazei: Peste 100 de bătrâni erau maltratați și înfometați în Ilfov, pe bani grei. Operațiune uriașă de salvare
Descinderi marți dimineață la trei cămine de bătrâni din Voluntari și Ilfov. Acolo, oamenii legii au descoperit 100 de vârstnici care erau umiliți, neîngrijiți, lăsați flămânzi și în mizerie.
Grav e că două instituții publice din domeniul protecției sociale ar fi știut de întreaga situație, dar nu au făcut nimic.
Atenție, urmeaza detalii care va pot afecta emoțional!
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cei care dețin aceste centre au format un grup infracțional organizat în 2020, iar de atunci și până acum au reușit să obțină un profit ilegal de peste 5 milioane de lei.
Bani încasați din plățile făcute pentru întreținerea bătrânilor, care au fost însă găsiți nemâncați, cu răni pe corp și care nu primeau nici tratamentul medical de care aveau nevoie.
Poliția Română a transmis un număr de telefon, la care aparținătorii pot obține informații despre starea bătrânilor.
”Pe parcursul acestei zile, în vederea comunicării informațiilor de interes într-o manieră oportună, corectă și completă, polițiștii au pus la dispoziție numărul de telefon 0743164790, la care aparținătorii pot obține informații despre persoanele transportate la unități medicale”.
Din primele informații, au fost duse în primă instanță la spital pentru îngrijiri 56 de bătrâni- 38 la Spitalul Militar și 18 la Spitalul Gerota. Ambulanțele continuau să aducă bătrâni de la cele trei azile ale groazei.
Peste 300 de pompieri au intervenit pentru salvarea bătrânilor
Pentru salvarea lor, au intervenit, pe lângă polițiști, și peste 300 de pompieri din toată țara.
Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR: ”Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, violență, muncă neremunerată, lipsea medicația necesară, hrana era inadecvată, iar persoanele erau supuse la tratamente degradante și inumane. Acest dosar penal a pornit de la o sesizare din oficiu a colegilor mei, în urma acțiunii, la DIICOT vor fi conduse 26 de persoane, iar alte 15 persoane martori vor fi duși la sediul DICE, pentru audieri. Scopul principal e acela de a salva viețile oamenilor, de a le acorda ajutor medical, de aceea sancțiunea beneficiază de sprijinul DSU".
Căpitan Bogdan Toma, purtător de cuvânt al DSU: ”Suntem prezenți cu 38 de autospeciale de transport victime multiple, avem 7 puncte medicale avansate, autospeciale de decontaminare. Beneficiem de sprijinul a 15 medici și 18 asistenți de la Spitalul Floreasca, dar și de 3 asistenți sociali și 6 psihologi”.
Bătrânii veneau la gard în pielea goală și cerșeau de la trecători
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică, scrie Agerpres.
De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.
"Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi. De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: 'Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?", au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni.
Sursa: Pro TV
Etichete: batrani, ilfov, azil, descinderi, maltratare, infometare,
Dată publicare:
04-07-2023 13:32