Udrea susţine că are statut provizoriu de refugiat politic în Costa Rica. ÎCCJ o contrazice
Lovitură de teatru în dosarul Gala Bute, ajuns aproape de final. Judecată pentru acuzaţii de corupţie, Elena Udrea confirmă, oficial, că nu mai vine în ţară şi susţine că a obţinut, de curând statutul de refugiat politic în Costa Rica.
Dar instanţa nu este convinsă că fostul ministru al Turismului putea să obţină atât de repede protecţia juridică într-o ţară străină aşa că i-a respins cererea de a fi audiată la distanţă.
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, susţine că este refugiat politic în Costa Rica. Spune că a depus o cerere la sfârşitul lui februarie autorităţilor de acolo şi a fost anunţată că este sub protecţia statului sud american, temporar, pentru un an. Ba chiar ar fi primit şi o legitimaţie de refugiat.
Elena Udrea spune că a cerut azil politic în Costa Rica pentru că în dosarul Gala Bute judecătorii i-au respins mai multe probe în apărare, iar unul dintre membrii completului de 5 judecători nu ar fi imparţial, ci promovat de Florian Coldea, fostul general SRI. Aceste argumente ar fi fost suficiente pentru autorităţile din Costa Rica.
Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea: „Doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenţiei pentru refugiaţi din 1956.”
Reporter: „Asta înseamnă că dacă va condamnată nu va putea fi extrădată?”
Avocat: „Potrivit acestui statut, nu.”
Procurorul DNA a susţinut în fața instanţei, la procesul Galei Bute, că actele aduse de avocatul Elenei Udrea nu dovedesc nimic.
„Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor."
Judecătorii instanţei supreme nu se lasă convinşi cu una cu două de susţinerile făcute de avocatul Elenei Udrea şi nu acceptă ca în acest moment fostul ministru al Turismului are statut de refugiat politic. Ci că mai degrabă se afla în toiul procedurii, motiv pentru care i-au respins Elenei Udrea cererea de a fi audiată în dosarul Gala Bute prin comisie rogatorie sau videoconferinţă.
Elena Udrea declara în urmă cu câteva luni că nu a fugit din ţară şi că îşi petrece concediul în Costa Rica. Chiar i-a criticat pe pagina ei de Facebook pe cei care o suspectau că se ascunde. Însă acum şi-a schimbat discursul. Susţine că este o victimă a sistemului şi că va rămâne în Costa Rica pentru totdeauna dacă în România nu se schimbă nimic.
Udrea a fost condamnată, în prima instanţă, în dosarul Gala Bute, la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi luare de mită. A contestat însă sentinţa iar astăzi procesul a ajuns la ultimul termen.
Elena Udrea este convinsă că va fi condamnată definitiv şi de aceea spune că a apelat la mai multe ONG-uri din Costa Rica, pentru a da în judecată instanţa din România nu doar la CEDO, şi la o instanţă similară din Costa Rica.
Reporter: „Ce veţi face? din ce veţi trăi?”
Elena Udrea: „Poate îmi deschid cabinet de avocatură, poate mă apuc de afacere, poate chiar turism.”
Reporter: „Aveţi resurse?”
Udrea: „În ciuda statutului meu, sunt suficienţi oameni care să mă sprijine să pornesc o afacere.”
”Magistraţii sunt pe varianta «nu» orice este legat de Elena Udrea, pentru că culoarul este creat, ordinul este dat şi au un singur scop finalizarea. Da, am acest statut, legislaţia din Costa Rica prevede că acest statut se dă în doi paşi: la momentul solicitării primeşti un astfel de statut provizoriu pe un an de zile, urmând ca apoi să îl primesc definitiv. Am solicitat acest statut în luna februarie, am fost audiată în martie. Am primit acest statut provizoriu pe 21 martie. (...) Una din obligaţii este de a nu părăsi Costa Rica. Ţara asta şi-a asumat protecţia în ceea ce mă priveşte”, a afirmat Elena Udrea, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, conform news.ro.
Ea a susţinut că, iniţial, nu a vrut să invoce acest statut.
”Motivaţia pe care eu am oferit-o şi am probat-o în faţa autorităţilor din Costa Rica fiind abuzurile care se petrec în România, atât la modul general - o grupare care foloseşte justiţia pentru a-şi elimina adversarii, am arătat cazuri concrete, oameni care au fost condamnaţi doar pentru că au fost adversarii acestui sistem, am arătat cum judecătorii sunt numiţi în funcţie la solocitarea generalilor SRI. Dar şi cazul meu particular: de ce eu afirm că în România îmi sunt încălcate drepturile”, a declarat Elena Udrea.
Fostul ministru a susţinut că doreşte să se întoarcă în România şi că nu are nicio proprietate în Costa Rica.
„Eu mă pot întoarce oricând, doar dacă motivele pentru care mi-a fost acordat refugiul dispar. (...) Nu mi-am luat proprietate aici, nu mi-am deschis companie, m-am preocupat de statut şi de procesul din România”, a afirmat Udrea.
Întrebată din ce trăieşte în Costa Rica, Elena Udrea a răspuns: ”Nu am mari cheltuieli. Sunt singură acum. Nu am familia aici. A fost mama de Paşte, dar a plecat ieri sau alaltăieri. Sunt o persoană singură care nu are multe ocazii să cheltuie. În afară că trebuie să plătesc o cazare şi chirie şi mă hrănesc, alte cheltuieli nu am la acest moment. Îmi doresc ca lucrurile să se termine acasă şi o să mă întorc. Nu îmi pun problema acum să îmi fac o viaţă aici. Dacă situaţia va continua sunt obligată să o fac faţă de statul Costa Rica”.
În legătură cu sarcina, fostul ministru a precizat: „Acum bine. Nici asta nu contează pentru instanţă. Se grăbeşte. Nu a contat că trebuie să stau la pat, că am pierdut unul din copii. Acum e bine. Eu am fost foarte cuminte, am fost la control. Sunt bine, doar că nu îmi permit să fiu la fel de activă cum aş vrea. Medicul a fost foarte mulţumit la ultimul control. Mă bucur că starea de sănătate e bună. Iubitul a fost de Paşte şi s-a întors în ţară”.
ÎCCJ: Din înscrisurile depuse de avocaţi nu rezultă că Elena Udrea a primit statutul de refugiat în Costa Rica
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins vineri cererea depusă de Elena Udrea de a fi audiată la distanţă în dosarul “Gala Bute”, prin videoconferinţă sau comisie rogatorie, deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.
“Din înscrisurile prezentate, emise de autorităţile din Costa Rica, nu rezultă că a primit statutul de refugiat sau de refugiat politic, ci doar că a formulat o solicitare către autorităţi de a primit statutul de refugiat”, a spus preşedintele completului de judecată.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!