Avizele pentru construcții s-ar putea obține mai repede și mai ușor. Ce ar schimba noua lege
Avizele pentru construcții s-ar putea obține mai repede și mai ușor, unele chiar online, ca urmare a unui nou cod legislativ.
Ministerul Dezvoltării a publicat astăzi o nouă lege în domeniul construcțiilor care ar putea înlocui 10 legi vechi de trei decenii, pentru a simplifica procesul de obținere a autorizațiilor.
Codul este momentan în dezbatere publică, iar pentru lucrări mici precum construirea unei bucătării de vară sau pentru raste de biciclete și trotinete, nu ar mai fi nevoie de autorizație sub noua legislație.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Măsura le va ușura munca și celor care locuiesc la bloc și vor să își închidă balcoanele sau, dacă au casă și construiesc garaje, terase acoperite ori bucătării de vară, cu condiția ca acestea să nu depășească 20 de mp scapa de birocratie.
În mediul rural, vor putea fi construite case cu un singur nivel, fără subsol și etaj, de cel mult 150 de mp, fără a mai fi necesară autorizația de construcție. În aceste cazuri, va fi însă nevoie de o notificare la primărie și de un proiect întocmit de specialiști.
Prin noul cod al construcțiilor, și planurile urbanisticile generale și zonale ale localităților ar urma să dureze doar câteva luni, nu ani, ca acum. Vor fi scurtați timpii de elaborare a autorizațiilor de construcție, de la una sau două luni, la 15 zile. În plus, dispare și fenomenul de avizare în cascadă.
Cseke Attila, ministrul dezvoltării, a spus că legislația actuală înseamnă că o persoană are nevoie de mai multe avize, adăugând: „ai luat primul aviz, ai luat al doilea aviz, până când îl iei pe al treilea, deja expiră al treilea aviz.“
„Oamenii nu vor fi plimbați la ghișee. Hârtiile și documentația trebuie să fie plimbată între autorități și instituțiile statului, nu cetățean. Foarte mult se va introduce partea digitală, a mai spus acesta.“
Modificările sunt prevăzute și în PNRR, iar termenul asumat pentru intrarea în vigoare este primul trimestru din 2022.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ministerul dezvoltarii, Attila Cseke,
Dată publicare:
18-04-2022 07:10