Avioanele radar AWACS ajung săptămâna viitoare la București. Cât poate acoperi unul singur
Între timp, NATO întărește mai mult defensiva flancului de sud-est, printr-o mutare făcută în România. Avioane AWACS vor ajunge săptămâna viitoare la București și vor ateriza în baza militară de la Otopeni.
De aici, puternicele platforme radar aero-purtate vor survola și supraveghea regiunea Mării Negre, pentru a culege informații despre intențiile Rusiei, care își continuă incursiunea agresivă din Ucraina.
Aeronavele AWACS - celebrele și puternicele platforme radar aeropurtate - vor fi dislocate din baza permanentă de la Geilenkirchen, Germania, și vor ateriza marți în baza Forțelor Aeriene Române de la Otopeni.
NATO și Ministerul român al Apărării Naționale au anunțat că avioanele AWACS vor desfășura zboruri de recunoaștere exclusiv pe teritoriul NATO și vor sprijini prezența consolidată a Alianței în regiunea Mării Negre, dar vor monitoriza și activitatea militară rusă.
Dan Rhino Reinhardt, director tactic forța NATO de avertizare timpurie și control: „Descurajăm agresiunea, nu vrem ca nimeni să fie agresiv față de NATO. Și asigurăm partenerii noștri estici că suntem aici, pentru a ne asigura că nu sunt surprinși de nimic."
General de brigadă (r)Mircea Mîndrescu, fost comandant de structură NATO: „Avem multă nevoie de informații, tocmai pentru a decela cu adevărat intențiile și acțiunile care sunt făcute, evident, de către Federația Rusă și de cei pe care îi sprijină. Nu este o capabilitate ofensivă, nu are arme la bord, este o capabilitate de informații care poate la nevoie să gestioneze, să direcționeze operațiuni aeriene.”
Un avion AWACS are capabilitatea de a supraveghea o zonă mai mare decât suprafața României, iar trei astfel de aeronave pot obține informații din întreaga Europă centrală.
Aeronavele AWACS pot să zboare la altitudini ameţitoare de 10 – 12.000 de metri, și pot să detecteze avioane inamice, nave sau vehicule terestre de la 400 de kilometri distanță, ceea ce le oferă protecție împotriva unor eventuale atacuri cu rachetă. Pe baza informațiilor obținute de radarul AWACS, comandanții alianței pot trimite apoi avioane de vânătoare sau de atac, la sol, în spațiul de luptă.
NATO are în baza din Germania 14 aeronave AWACS, care încă din momentul în care Federația Rusă a invadat Ucraina, au zburat peste Estul Europei și regiunea Mării Baltice, pentru a urmări avioanele de război rusești aflate în apropierea granițelor NATO.
Lt. Patricia „Mad Dog” Nersten, forța NATO de avertizare timpurie și control: „De când cu invazia rusă, a existat mai multă activitate în munca noastră. Am fost mai productivi decât suntem în mod obișnuit pentru a ne asigura că suntem întotdeauna pregătiți dacă suntem solicitați, pentru a fi cu ochii pe tot ce se întâmplă și pentru a oferi informații actualizate."
NATO va trimite în România și 180 de militari care vor deservi aeronavele AWACS.