Avertizare de tornadă și cod roșu de furtună. Urmările fenomenelor meteo extreme
Sunt ore de vreme severă în țară. Luni am avut prima avertizare meteo de tornadă din România, după ce meteorologii au emis cod roşu de furtună în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.
De altfel, "vremea severă, poate duce la apariția unei tornade, inclusiv în Bucureşti". Este prognoza unei companii americane, care furnizează estimări meteo în întreaga lume.
Luni a fost prăpăd în zonele sub cod roşu şi aproape jumătate din ţară se află în continuare sub avertizare de vreme severă, cu feneomene meteo extreme, până marți diseară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În judeţul Călăraşi a fost prăpăd. Curţile au fost umplute de un strat gros de gheaţă.
În judeţele Giurgiu şi Călăraşi, pe DN 5, şoferii abia puteau conduce din cauza grindinei.
Imaginile dintr-o fotografie postată pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Călăraşi arată cum o tornadă se formează lângă localitatea Cuza-Voda.
Însă fenomenul, înspăimântător, nu a avut forţa şi amploarea distrugerilor provocate de cea de săptămâna trecută din Călăraşi. Aşa că, din fericire, acum nu s-au înregistrat pagube.
Spre seară, şi judeţul Bacău a fost afectat de vremea rea. Ploile au lovit în special zona de vest a judeţului, iar nivelul râurilor a început să crească văzând cu ochii. Un drum naţional care face legătura cu judeţul Vaslui a fost închis, după ce precipitaţiile abundente au făcut că nivelul paraului din zona să crească până la limita unui pod provizoriu.
Lunii dimineaţă a fost pentru prima dată când oamenii au primit pe sistemul ro-alert o avertizare de tornadă. Acelaşi prognoze au venit şi pe alte siteuri meteo.
La prima oră a dimineţii cei care au căutat prognoza Accuwheater pentru Bucureşti, de pildă, au putut citi cu suprindere următorul text: „furtuni, unele violente, care pot fi însoţite de averse puternice, grindină mare şi vânt puternic care poate provoca pagube şi o tornadă”.
Câteva ore mai târziu, şi meteorologii noştri au emis coduri galbene de vijelii, ploi torenţiale şi grindina pentru mai bine de jumătate de ţară.
Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie spun însă că fenomenele extreme pot fi detectate doar cu puţin timp înainte să se producă.
„Norul cu manifestarea cea mai severă poate fi observat cu o jumătate de oră, un sfert de oră, înainte de eventuala formare a unei tornade”, a declarat Florinela Grigorescu, meteorolog ANM.
Tot ei confimă că sunt întrunite condiţiile formării unor nori cu dezvoltare mare pe verticală, nori care aduc cele mai violente fenomene, aşa că hărţile radar sunt monitorizate cu mare atenţie.
„Se face supravegherea radar astfel încât să consemnăm, să vedem, momentul eventual în care se va dezvolta un nor care poate favoriza apariţiei unei tornade”, a mai spus meteorologul ANM.
Atenţie însă! Fenomenele periculoase, imediate, sunt anunţate prin avertizări now casting de vreme severă. Mesajele pot fi urmărite pe siteul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, pe cel al departamentului pentru situaţii de urgenţă, dar vor fi trimise alerte şi prin sistemul ro alert, dacă pot avea urmări grave.
„Cine a primit acest cod, ei trebuie imediat să se adăpostească. Asta înseamnă dacă sunt în localitate, în oraş, imediat să intre în clădiri, în spaţii departe de sticlă şi să rămână acolo până trece codul. Dacă sunt pe strada trebuie să se îndepărteze de panouri, de fire electrice, de stâlpi electrici, să nu le atingă, ca să evite riscul electrocutării.
Dacă sunt pe drum şi apar fenomene precum grindină, vizibilitate redusă, să parcheze pe dreapta şi să rămână cu avariile pornite şi să poarte centura în maşină, toţi pasagerii, până trece fenomenul. Dacă văd o tornadă în faţa lor, să nu meargă spre ea, rămâne acelaşi lucru, parchează sau dacă drumul le permite să plece de pe calea ei. Toate aceste aspecte le găsesc oricum şi pe portal”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.
După evenimentul deosebit de grav de marţea trecută, meteorologii şi salvatorii au înfiinţat o linie verde specială pentru a comunica iminenta unor fenomene severe. Potrivit meteorologilor, nu scăpăm de vremea rea până marți la ora 23.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!