Prima avertizare meteo de tornadă din România. Ce spun specialiștii americani

Ultima actualizare: 06-05-2019 19:51

”Vremea severă poate duce la apariția unei tornade, inclusiv în București". Este prognoza unei companii americane care furnizează estimări meteo în întreagă lume.

Luni, 6 mai, pentru prima dată, platforma a făcut o astfel de predicție pentru țara noastră, vizată deja de două coduri galbene de vijelii, ploi torențiale și grindină.

Specialiștii noștri sunt rezervați, dar precizează că urmăresc cu atenție fiecare modificare apărută pe hărțile radar, mai ales că există riscul formării unor nori periculoși în sudul țării.

La prima oră a dimineții, cei care au căutat prognoza Accuweather pentru București, de pildă, au putut citi cu suprindere următorul text: ”furtuni, unele violente, care pot fi însoțite de averse puternice, grindină mare și vânt puternic care poate provoca pagube și o tornadă.”

Același fenomen extrem de periculos este anunțat și în prognoza din Călărași, Ploiești sau Giurgiu. Evident, pentru utilizatorii aplicației, șocul a fost mare, mai ales că Accuweather vorbește despre tornade la nici o săptămână distanță de episodul violent de la Drajna.

Câteva ore mai târziu și meteorologii noștri au emis coduri galbene de vijelii, ploi torențiale și grindină pentru mai bine de jumătate de țară. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie spun însă că fenomenele extreme pot fi detectate doar cu puțin timp înainte să se producă.

Meteorolog ANM: ”Norul cu manifestarea cea mai severă poate fi observat cu o jumătate de oră, un sfert de oră, înainte de eventuala formare a unei tornade.”

Tot ei confimă că sunt întrunite condițiile formării unor nori cu dezvoltare mare pe verticală, norii care aduc cele mai violente fenomene, așa că hărțile radar sunt monitorizate cu mare atenție.

Meteorolog ANM: ”Se face supravegherea radar astfel încât să consemnăm, să vedem, momentul eventual în care se va dezvolta un nor care poate favoriza apariției unei tornade.”

Atenție însă! Fenomenele periculoase, imediate, sunt anunțate prin avertizări nowcasting de vreme severă imediată. Mesajele pot fi urmărite pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, pe cel al Departamentului pentru situații de urgență, dar vor fi trimise alerte prin sistemul Ro-Alert, dacă pot avea urmări grave.

După evenimentul deosebit de grav de marțea trecută, meteorologii și salvatorii au înființat o linie verde specială pentru a comunica iminența unor fenomene severe.

Dar chiar și în situația în care s-ar putea produce o tornadă, nu va așteptați să vedeți acest cuvânt, tornadă, în avertizare. Va fi anunțat un vânt numit de specialiști „rotațional". Dacă scenariul nedorit se va împlini sau nu, rămâne de văzut. Sigur este că nu scăpăm de vremea rea până marți la ora 23, când expiră și cel de-al doilea cod galben.

Primele efecte au apărut deja. În județul Giurgiu, pe DN 5, șoferii abia puteau conduce din cauza grindinei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO