Avertismentul unui medic pentru ianuarie: Ne aşteaptă un val 5 care poate ridica probleme. Certificatul verde, extrem de util

emilian popovici
Agerpres

Prof. Dr. Emilian Popovici a explicat cum apar valurile de infectări cu virusul SARS-CoV-2, ce anume le generează şi ce fenomen se întâmplă acum în România.

Specialistul spune că în India, după momentul în care numărul de infectări a fost foarte mare, varianta circulantă a ajuns să se stingă, urmând această perioadă de linişte. După această perioadă, însă, va începe un nou val în momentul în care apare o nouă variantă a virusului sau un context epidemiologic care favorizează evoluţia infecţiilor.

În India s-a întâmplat ce s-a întâmplat peste tot în lume de mai multe ori, dar oamenii din păcate uită anumite lucruri şi atunci li se par lucrurile care se întâmplă ca ceva aparte. Ori şi în India, şi în alte părţi ale lumii, inclusiv la noi în momentul de faţă, se întâmplă acelaşi lucru. În momentul în care numărul de infecţii este foarte mare, să ne aducem aminte că India a fost la un moment dat cu 400.000 de infecţii pe zi. Practic varianta circulantă ajunge să infecteze cam tot ce poate infecta în acel context epidemiologic”, spune medicul pentru news.ro.

Făcând o paralelă cu ţara noastră, la o populaţie mai mică precum cea de la noi, expertul explică faptul că acelaşi fenomen are loc acum şi la noi, unde avem o perioadă de linişte după ultimul val dramatic de infectări soldat cu foarte multe decese.

„Dacă facem o paralelă, la noi, sigur că la un nivel mai mic, pentru că este diferenţa de populaţie, s-a întâmplat un lucru asemănător, deci practic am intrat într-o perioadă cu un număr de infecţii mai redus după un val care a fost catastrofal, cu un număr de infecţii semnificativ de mare, chiar peste ce s-a raportat, pentru că atunci când se fac raportările se raportează determinările, ceea ce este în populaţie...cu cât măreşti numărul de testări făcute, cu atât îţi ies mai multe infecţii. Şi acum suntem într-o perioadă din aceasta mai liniştită, dar deja sunt semne că, din cauza creşterii mobilităţii populaţiei, pentru că oamenii se pregătesc de sărbători, circulă, începe din nou să se redinamizeze uşor, cel puţin în anumite zone am văzut zona Bucureştiului, unde lucrurile încep din nou să se schimbe. Şi ne aşteptăm ca practic evoluţia să fie spre valul 5 printr-o redinamizare datorită sărbătorilor, datorită vacanţelor, creşterii mobilităţii, a creşterii numărului de contacte”, a mai spus medicul.

Citește și
Ce date apar pe cartea electronică de identitate. Va fi eliberată din 2 august, a anunțat Lucian Bode
Ministrul Lucian Bode avertizează: ”Valul 5 va veni în România în maxim trei săptămâni”
Deputatul AUR care a primit fraudulos locuință de la MApN și a vândut-o de 13 ori mai scump. Condamnat, generalul Mircia Chelaru a încercat să anuleze sentința

Dr. Emilian Popovici a spus că această perioadă se va încheia în ianuarie tocmai pentru că virusul începe să fie deja redinamizat de circulaţia mai intensă a oamenilor din această perioadă dar şi din cauza apariţiei noii variante omicron.

Ne aşteptăm la o redinamizare a variantei delta de la jumătatea lunii ianuarie încolo şi la manifestarea mai serioasă a omicron care, dacă respectă ceea ce ştim până acum, că varianta cea mai transmisibilă devine dominantă, va deveni dominantă şi vor circula în paralel. Deci ne aşteaptă un val 5 care poate să ridice probleme”, a adăugat acesta.

În acelaşi timp însă, anul viitor va avea loc şi alt fenomen, spune Dr. Popovici. Varianta delta a virusului va circula la un moment dat în paralel cu varianta omicron, lucru care s-ar putea să creeze probleme în valul 5 pandemic.

Acum delta se vede că se dinamizează din nou din cauza circulaţiei oamenilor crescută în această perioadă, iar omicron, dacă respectă tradiţia, fiind de 3, 2 ori mai transmisibilă decât delta, va deveni dominantă şi atunci va fi o perioadă în care aceste două variante vor circula împreună”, a mai adăugat medicul.

Numărul mare de infecţii pe care varianta omicron, mult mai transmisibilă, îl va produce va avea cu siguranţă impact asupra presiunii pe secţiile de terapie intensivă şi asupra ratei de decese, mai spune Prof.Dr. Popovici.

Eu consider că adoptarea certificatului verde, chiar într-o formă, să spunem, mai puţin impunătoare, este extrem de utilă în perioada actuală, pentru că va îndemna acel segment de populaţie care nu este antivaccinare dar care nu este suficient de hotărâtă pentru a face demersul vaccinării, să se vaccineze, şi acest lucru s-a văzut atunci când certificatul verde, într-o formă precedentă, a fost în discuţie la Parlament, din păcate nu s-a finalizat cu un vot favorabil adoptării şi s-a văzut că numărul de vaccinaţi de la 100.000 pe zi a scăzut la câteva mii, deci este clar că adoptarea certificatului verde va fi extrem de utilă atât din acest punct de vedere, cât şi din perspectiva limitării transmiterii prin ceea ce prevede acest certificat”, a declarat medicul.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Premierul Ciucă le-a cerut ministrului Rafila și lui Raed Arafat să înceapă pregătirile pentru valul 5
Premierul Ciucă le-a cerut ministrului Rafila și lui Raed Arafat să înceapă pregătirile pentru valul 5

Premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, o întâlnire cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și cu Raed Arafat, cărora le-a cerut să înceapă pregătirile pentru valul 5 al pandemiei de Covid 19.

Ministrul Lucian Bode avertizează: ”Valul 5 va veni în România în maxim trei săptămâni”
Ministrul Lucian Bode avertizează: ”Valul 5 va veni în România în maxim trei săptămâni”

Ministrul de Interne lucian Bode a avertizat. joi, într-o videoconferință cu premierul Nicolae Ciucă și prefecții, că valul 5 al pandemiei de Covid-19 va lovi România în cel mult trei săptămâni.

Recomandări
Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România
Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România

Cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi la urne la 20 octombrie 2024 pentru a-şi alege preşedintele.

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Cei trei fraţi daţi dispăruţi în Hunedoara şi găsiţi apoi în Serbia au fost aduşi în ţară împreună cu tatăl lor
Cei trei fraţi daţi dispăruţi în Hunedoara şi găsiţi apoi în Serbia au fost aduşi în ţară împreună cu tatăl lor

Cei trei fraţi care au fost daţi dispăruţi din judeţul Hunedoara şi care joi au fost depistaţi în Serbia, alături de tatăl lor, au fost aduşi în România, pe la Porţile de Fier, judeţul Mehedinţi. Copiii şi tatăl au fost urcaţi în maşini separate.